Gå til sidens hovedinnhold

Østfold Røde Kors trenger flere frivillige til ankomstsenteret i Råde

Ankomstsenteret tar stadig imot flere flyktninger

Artikkelen er over 4 år gammel

Østfold Røde Kors og flyktningene på ankomstsenteret i Råde trenger en hjelpende hånd.

Tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at det kom 3460 asylsøkere til Norge i fjor. Det er kun en tidel av antallet som kom året før. I 2016 kom det asylsøkere fra drøyt 100 land, men flest fra Eritrea (586), Syria (529) og Afghanistan (373). 320 av dem som kom i fjor var enslige mindreårige og i totaltallene er også 427 nyfødte barn.

Trenger flere

Nedgangen i antallet asylsøkere merkes godt på Ankomstsenteret i Råde, mottaket som ble åpnet i oktober 2015. Etter en lang periode med lite pågang har det de siste ukene kommet flere og flere flyktninger.

Anders Lervold i Østfold Røde Kors forteller at de blant annet tok imot nærmere 200 flyktninger torsdag i forrige uke. Nå håper Røde Kors å få tak i flere frivillige som kan hjelpe til i mottaket.

– Nå er vi på et minimum av hva vi ønsker å være, sier Lervold.

Frivillige fra Røde Kors hjelper til på ankomstsenteret hver eneste dag og Lervold forteller at de deler dagen i to: Ett team på dagtid og ett på kveldstid.

– Hvor ofte man kan og vil stille er opp til enhver. Vaktene varierer på mellom tre og fire timer, sier Lervold.

Hovedfokus på barna

Lervold forteller at hovedfokuset til de frivillige er hos barna:

– Det er et eget barnerom på senteret hvor vi er mye. Vi leker, tegner og prøver å lære dem litt norsk, sier han.

– Det viktigste med jobben er å være et medmenneske, se de menneskene som er der. Det betyr enormt mye for dem som kommer dit, som har vært gjennom ekstremt mye og reist langt. Vi skal også huske at dette er personer som kanskje en dag blir naboen din. At de blir godt tatt imot og tatt godt vare på er viktig, sier Lervold.

Røde Kors har i dag 15 frivillige på ankomstsenteret, men håper at de blir langt flere. I begynnelsen av februar arrangerer de to informasjonsmøter og man kan melde seg på disse via Facebook-siden til Østfold Røde Kors.

Kommentarer til denne saken