Nå blir det mye billigere å pendle med tog

Nå blir det billigere å pendle med tog fra Østfold.

Nå blir det billigere å pendle med tog fra Østfold. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fra og med 14. oktober sparer du 20 prosent på å pendle med tog fra Østfold til Oslo.

DEL

14. oktober setter NSB prisene på måneds- og årskort ned med 20 prosent.

Det gjør at du som pendler kan spare tusenvis av kroner i året.

Men bare om du pendler fra Østfold-stasjonene. Pendler du fra Sonsveien, som ligger i Akershus, får du ikke reduksjon i prisen.

– Bakgrunnen for prisreduksjonen er et politisk vedtak og er gjort over statsbudsjettet. Det betyr også at det kun gjelder der staten er oppdragsgiver, hvilket de ikke er i Oslo og Akershus. Der er det fylkeskommunen, og Ruter, som setter prisene og da blir det ingen reduksjon, sier Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef for persontog i NSB til Moss Avis.

Heller ikke pendlere i Stavanger, Bergen og Trondheim får reduksjon, fordi lokale kollektivoperatører setter taksten. NSB opplyser at reisende på Gjøvik- og Bratsbergbanen heller ikke vil få prisreduksjon i denne omgang.

Sparer tusenvis

Som pendler fra mossedistriktet vil du spare følgende på de ulike strekningene:

Pendlere fra Råde får satt ned månedskortet fra 2654 kroner til 2123,20 kroner. Pendler man hele året, altså 11 måneder, gir det en besparelse på 5838,80 kroner.

Pendlere fra Rygge får satt ned månedskortet fra 2438 kroner til 1950, 40 kroner. Pendler man hele året, altså 11 måneder, gir det en besparelse på 5363,60 kroner.

Pendlere fra Moss får satt ned månedskortet fra 2165 kroner til 1732 kroner. Pendler man hele året, altså 11 måneder, gir det en besparelse på 4763 kroner.

Pendlere fra Kambo får satt ned månedskortet fra 2065 kroner til 1652 kroner. Pendler man hele året, altså 11 måneder, gir det en besparelse på 4543 kroner.

Pendlere fra Sonsveien i Akerhus, vil derimot fortsatt betale 1758 kroner for å pendle fra Sonsveien til Oslo S.

Men prisene gjelder først fra 14. oktober.

– Det er viktig å presisere at vi ikke refunderer billetter som er kjøpt før dette. Går månedskortet ditt ut 2. oktober og du kjøper nytt da, må du betale den prisen som gjelder, og som da er 20 prosent høyere enn etter 14. oktober, sier Lundeby.

Med i beregningen må reisefradraget på skatten. For fra 2016 ble reisefradraget økt fra 16.000 kroner til 22.000 kroner. Det gjør at mange pendlere får igjen mindre på skatten for å måtte pendle til jobb.

I løpet av de siste årene har bunnbeløpet økt mye:

I 2014 ble reisefradraget økt fra 13.950 til 15.000 kroner og til 16.000 kroner i 2015.

Fullere tog?

Lundeby sier NSB er glade for prisreduksjonen, som vil gjøre dem mer konkurransedyktig. Men det er et «men»:

– En liten bekymring er at vi ikke har mer kapasitet å gå på, spesielt ikke i rushtrafikken. Er det mange fler som velger å kjøre tog i stedet for bil, fordi det blir billigere, kan vi ende opp med fullere tog, sier han.

– Det er ikke dermed sagt at vi ikke vil at flere skal ta toget. Vi får rett og slett bare se hvordan dette går, sier Lundeby.

Artikkeltags