Tomb-sau jaget til sjøs

SAU DRUKNET: Sau druknet etter at en løs hund jagde den på sjøen.

SAU DRUKNET: Sau druknet etter at en løs hund jagde den på sjøen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Løs hund jagde Tomb-sau på sjøen slik at den druknet.

DEL

Sauene fra Tomb landbruksskole tilbringer sommeren på en av Sletterøyene i Råde kommune. Ifølge praksislærer ved Tomb, Svein Olstad, er det totalt 150 sauer på øya.

– Vi har litt over 50 søyer som har to lam hver, så det er rundt 150 sauer totalt.

Onsdag fikk politiet en telefon fra øyenvitner på Sletter. De kunne fortelle at en hund hadde jagd en sau på sjøen. Sauen druknet raskt ettersom sauer er svært dårlig svømmere på grunn av den tunge ullen.

– Instinktet til sauen er å komme seg vekk fra rovdyr. Når den blir jaget løper den for livet, denne sauen så ingen annen mulighet enn å hoppe på sjøen, sier Olstad.

Sauen ble trukket på land og fjernet av Svein Olstad og hans sommerassistent Sean Aarvik.

Båndtvang

– Det er et stort ansvar å ha hund og alle hundeeiere bør kjenne til båndtvang. Når hundeieren slipper hunden løs må de stå ansvarlig for hundens handlinger, sier Olstad etter den tragiske hendelsen.

Båndtvang gjelder over hele Norge fra starten av april til slutten av august. Forbudet er der for å sikre vilt og deres avkom.

– Det er underlig at folk ikke respekterer båndtvang når de har hund, fortsetter Svein Olstad.

I flere år har Tomb har brukt Sletterøyene som sommerbeite til kuer eller sauer. Fylket og kommunen ønsker at dyrene skal beite og holde vekst av kratt og trær nede.

– Jeg synes det er rart at de som er de lokale ikke kjenner til at Tomb har husdyr på øyene, det har vi hatt i mange år.

Mulig at skilting og informasjon om husdyr på Sletter ikke er god nok.

– Jeg mener det er skiltet, men har de siste dagene tenkt på om det er godt nok og om skiltene er strategisk plassert. Uansett gjelder båndtvang for hele Norge også på øyene og det er ikke en unnskyldning for hendelsen, sier Olstad.

Det var ikke hundeeieren som ringte om hendelsen og eieren har ikke meldt seg.

Les også: Lamming på timeplanen

Ikke første gang

Svein Olstad er fortvilet over den tragiske hendelsen og oppfordrer folk til å være observante.

– Jeg oppfordrer publikum til å ta bilder og sende de til politiet når de ser slikt skjer. Det er viktig å få slike ugjerninger dokumentert.

Olstad setter pris på at Sletterøyene kan brukes av alle, men håper at hundeeiere kan forhindre flere tragiske ulykker.

– Det er bra og hyggelig at folk bruker øya og at de vil bli kjent med husdyrene våre. Jeg vil bare be om at de respekterer husdyrene og følger reglene for båndtvang.

Artikkeltags