Da 11-åringen Adele Sofie Helland fra Råde så filmen «Kule kids gråter ikke» i tredjeklasse fikk hun en drøm som hun noen år senere skulle oppfylle. I filmen er det en jente som får kreft og bruker parykk. På slutten forteller en annen jente om at hun donerte hår til parykken.

– Da bestemte jeg meg for at jeg ville gjøre det samme, sier Adele Sofie.

Mamma Lindy Anette Helland trodde først det bare var en liten, tilfeldig idé og at datteren ikke ville gjennomføre. Men Adele Sofie ga seg ikke, og etter hvert begynte de å lete etter et sted å donere til.

Overveldende respons

– Ingen i Norge tar imot hår, så vi endte opp med en forening i Sverige som heter «Änglehår för barn av barn». De ordner parykker til barn som har en sykdom som gjør at de mister alt håret, forteller Lindy Anette. For mange ungjenter kan det være et stort steg å gå til frisøren, men selv om Adele Sofie skulle klippe av det lange håret som rakk helt til rumpa, ble hun bare kjempeglad da moren fortalte at frisørtimen hos Lucky Look i Råde var bestilt.

– Jeg har jobbet som frisør i mange år nå, men det er første gang jeg har opplevd at noen ville donere bort håret, forteller frisøren Camilla Jentoftsen.

Hun syns det var så fint gjort av Adele Sofie, at hun la ut et bilde på frisørsalongens facebookside. Innlegget har fått overveldende respons, og er i skrivende stund blitt delt over 80 ganger siden det ble lagt ut på fredag. Salongen håper at flere vil gjøre det samme, og vil bidra gratis dersom andre vil donere bort håret sitt.

Kjent igjen på gata

Det er ikke bare på facebook Adele Sofie har fått positive tilbakemeldinger. Da hun var i Moss på lørdag var det flere som kjente henne igjen.

– Folk som jobbet i butikkene på Mosseporten og andre tilfeldige vi møtte rundt omkring, spurte om det var jeg som hadde klipt meg. I tillegg fikk jeg en sjokoladegullmedalje av datteren til en vi møtte, forteller hun.

Adele Sofie tror ikke noen av vennene ville gjort det samme, men det er mange som har sagt at hun er fin på håret og modig.

– Bestevennen min sa jeg var en superhelt, sier hun og smiler fornøyd.

Mammaen var på forhånd redd for at Adele Sofie ville angre på at hun klipte seg, men ungjenta nyter å ha kort hår i sommervarmen. På mandag sendte de håret av gårde.

– Det er litt rart å tenke på at noen andre skal bruke håret mitt, sier hun.

– Men hun har sagt at det er bedre at andre bruker det enn at det bare ble kasta, legger Lindy Anette til.