(Nettavisen) En ny amerikansk studie viser at det er relativ lav risiko for å pådra seg luftveisinfeksjoner gjennom smitte fra andre smittsomme passasjerer om bord i et fly.

Men dersom en sitter ved siden av eller på naboraden til en smittsom passasjer, er risikoen for å bli smittet høyere, viser studien som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) mandag.

Forskere undersøkte ti transkontinentale flygninger over USA under influensasesongen for fem år siden. «Passasjerer som satt innenfor én rad og innenfor to seter sidelengs fra en smittet passasjer, hadde 80 prosent eller større sannsynlighet for å bli smittet,» lyder studien, ifølge nyhetsbyrået AFP.

«For alle andre passasjerer, var sannsynligheten for smitte mindre enn tre prosent.»

– Dette strider mot den tradisjonelle tenkningen, at hvis en person hoster eller nyser hvor som helst i kabinen, vil alle om bord i flyet bli smittet, sier akuttlege ved Lenox Hill Hospital i New York, Robert Glatte, til nyhetsbyrået AFP.

Studien viser også at smittsomme besetningsmedlemmer kan smitte 4,6 passasjerer i snitt per flygning.

«Derfor er det påkrevd at kabinpersonale ikke flyr når de er syke,» lyder studien som er utført av forskere ved Emory University og Georgia Institute of Technology.

Prøver som ble tatt av serveringsbrett og flysetebelter, viste ingen spor av virus, noe som antyder at mesteparten av sykdommene spres via hosting og nysing om bord i fly, og ikke dråpesmitte fra overflater.

The Associated Press skriver at det er tidligere gjort lite forskning på risikoen for å bli smittet av en annen passasjer under flygning.

Nyhetsbyrået skriver at den ferske studien konkluderer med at den beste måten å unngå smitte på, er å sette seg på en vindusplass og ikke bevege seg under flygningen. (ANB)