Det sier Yngvar Børresen i Adventkirken i Helgerødgata i Moss. I går var han og kona Carla på plass for å gjøre kirken festfin til det tradisjonsrike julaften-arrangementet.
– Det var ungdomsgruppa vår som startet Åpen julaften for 19 år siden. I starten hadde vi først en markering på Varmestua før vi gikk opp i Adventskirken og hadde gudstjeneste og middag der. Etter hvert begynte flere av brukerne av Varmestua å følge med videre. Da fant vi ut av vi like gjerne kunne slå det sammen til ett arrangement, sier Carla Børresen. I går ble hele underetasjen pyntet og gjort juleklar.

Flere bryr seg

Ekteparet Børresen sier antallet julaftengjester har variert litt gjennom årene, men at de det siste året har fått litt færre påmeldinger enn tidligere.
– Noen av våre faste gjester har falt fra. Og så har jeg inntrykk av at det siste års fokus på ensomhet i julen, har ført til at alle har blitt flinkere til å bry seg om hverandre i julen, sier Yngvar. Han er takknemlig for alle som er med på å skape julemagi og sier de registrerer at det stadig er flere som ønsker å hjelpe til. Og hjelp er det alltid behov for.

LES OGSÅ: Dette sto på menyen på Varmestua i kveld

– Ikke alle står på kjøkkenet. Vi bruker frivillige til å kjøre gjester til og fra arrangementet. Dessuten er det veldig hyggelig at noen bidrar med det sosiale. At flere bidrar som medgjester, sier Børresen.
Han legger til at menigheten tar det meste av regningen på arrangementet, men at de hvert år får både små gavedryss og mathjelp.

Fremdeles behov

Flere av byens matbutikker har for eksempel lenge bidratt med matvarer. Men i år har det vært litt færre bidrag ettersom stadig flere av butikkene styres av kjeder og ikke lenger kan gi til dem de vil. I tillegg kan Carla fortelle at Moss finbakeri gir bort marsipankake hvert år.


Kalkun og vegetarisk stek med tilbehør står på julemenyen. I tillegg til riskrem med mandel. Og selvsagt blir det marsipangris i premie.
Etter gudstjenesten klokka 15.30 blir det middag, kaffe, kaker, julesanger og pakkeutdelinger utover julekvelden.
– Vi har alltid nok mat, så vi pleier å sende med gjestene våre litt hjem, smiler Carla, som sier de ikke har noen planer om å avvikle arrangementet.
– Vi holder på så lenge det er et behov for det, smiler hun.

Litt usikker på hvordan det skal gjøres? Her får du gode råd - se video:

Elisabeth Czilling er elev ved restaurant- og matfag på Kirkeparken videregående skole. Her viser hun hvordan du lykkes med svor’n på ribba

Susann Marie Krefting er elev ved restaurant- og matfag på Kirkeparken videregående skole. Her viser hun hvordan du lykkes med lutefisken.

Kenny Nguyen er elev ved restaurant- og matfag på Kirkeparken videregående skole. Her viser han hvordan du lykkes med pinnekjøttet.