Så er et kapittel over. Etter 31. august utbetales det ikke lenger pant på glassflasker med pantemerke.

Glassflasker med pantemerke er tatt ut av sirkulasjon for flere år siden, mens glassflasker uten pantemerke selges fortsatt, som for eksempel mikrobryggerier og spesialøl.

– Det er ingen som selger disse gamle flaskene (med pantemerke red.anm.) lenger, og det har ikke vært gjort på flere år, sier daglig leder Morten Sundell i Rentpack til Nettavisen.

De siste glassflaskene som ble produsert med pantemerke var i 2016. Da i et lite antall, ifølge Sundell i Rentpack, selskapet som leier ombruksemballasje.

– Det har vært voldsom nedgang de siste årene, så volumet er ubetydelig, fortsetter han.

Selskapet har ikke oversikt over hvor mange glassflasker med pantemerke som fortsatt ikke er pantet.

– Det kommer fryktelig lite inn, så det betyr vel at de aller fleste har levert det de har stående, sier han.

Sundell påpeker at det norske «pantemønsteret» for glassflasker er veldig bra. Det konsumeres og leveres fort tilbake, forteller han. Likevel, selskapet mottar fortsatt en og annen glassflaske igjennom panteautomatene.

– Dette er mer en slags oppfordring til forbruker om å levere inn, slik at vi kan få faset ut glassflaskene på en ordentlig måte. Selve denne endringen å gå til flasker uten pant har vært gradvis i mange år allerede, så det er ikke noe dramatikk i dette, sier Morten Sundell.

Siden slutten av 1990-tallet har aluminiumsbokser tatt over for glassflaskene, men selv om panteordningen forsvinner, så er ikke glassflasken helt død.

– Den har fått et lite oppsving med mikrobryggerier og spesialøl, men det produseres på egne spesialflasker, sier Sundell.