Rygge museum sier nei takk

Slik så hovedbygningen på Rabekk ut før den ble pakket ned i deler og flyttet.

Slik så hovedbygningen på Rabekk ut før den ble pakket ned i deler og flyttet.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Moss Ættehistorielag vil gi bort den "nedpakkete" hovedbygningen på Rabekk. Men Rygge Museum betakker seg.

DEL

Hovedbygningen på Rabekk, det som tidligere var Rabekk Museum, ble demontert for noen år siden og ligger lagret på Knapstad Sag og Høvleri i Hobøl.
– Alt er pent stablet, med lekter mellom stokkene. Alle stokker er nøyaktig merket. Det finnes tegninger og en mengde fotografier av bygningen slik den sto på Rabekk, og da det skal ikke by på problemer å gjenreise den i sin fordums prakt, sier formann Tor Vinje i Moss Ættehistorielag.
– Og når den er satt opp igjen, skal den være i så perfekt stand at den gjør seg fortjent til en byggeskikkpris, legger han til.
Om Vinje får noen til å ta imot en slik gave, er for tidlig å si.
– Vi hadde årsmøte tirsdag og har ikke rukket å sondere terrenget. Vi ønsker primært at Rabekk blir stående i Moss, sekundært i Rygge, sier Vinje til Moss Avis.
Men bare enkelt blir det ikke å finne en mottaker.
– Det var snakk om for noen år siden at vi, det vil si Rygge Museum, skulle overta Rabekk og plassere den på Bygdetunet. Men forhandlingene strandet, uten at jeg ønsker å gå inn på årsakene til det, sier Helge Aker, leder i Rygge Museum.
– Kan det være aktuelt nå når det byr seg en ny anledning?
– Jeg vil tro at den ballen er lagt død for alltid for vårt vedkommende. Vi har helt andre prosjekter å jobbe med, sier Aker til Moss Avis.
– Hvilke prosjekter?
– Lybystua er ferdig restaurert, og nå skal vi i gang med å ta ned, flytte og sette opp igjen en låve fra Grefsrød og ei stue på gården til Anders Røhr, opplyser lederen i Rygge Museum.

Artikkeltags