Gå til sidens hovedinnhold

Rygge bosetter 15 flyktninger

Artikkelen er over 3 år gammel

Et stort flertall i Rygge kommunestyre vedtok torsdag å bosette 15 nye flyktninger i 2018, i tillegg til familiegjenforeninger.

Rygge kommune ber om at noen av de nye flyktningene er enslige mindreårige. Bare Frp hadde et avvikende forslag.

– Vi synes mottak av flyktninger er en viktig, årlig debatt å ta i kommunestyret. Frp mener det er problematisk å bosette flere flyktninger nå, sa Torp. Han viste til at det er mangel på kommunale boliger i Rygge, og at mange flyktninger blir sosialhjelpsmottakere.

Les også: Vil at Moss og Rygge skal bosette flere flyktninger  

– Vi foreslår at vi må sette som krav at Staten garanterer for dekning av Rygge kommunes kostnader knyttet til sosialhjelp når integreringstilskuddet har falt bort etter fem år, sa Torp.

Gerd Louise Molvig (Sp) framsnakket flyktningtjenesten i Rygge kommune og sa at de ansatte der gjør en svært god jobb med nye flyktninger. Hennes parti tilhørte det store flertallet som stemte for å bosette 15 nye flyktninger neste år.

Les også: Stiller økte krav til integrering

Hvileskjær

– Rygge har tatt samfunnsansvar og bosatt mange flyktninger gjennom flere år. Nå mener jeg tiden er inne til å ta et hvileskjær og se på hvor mange flyktninger som har kommet seg i jobb og skole, sa Torp.

Varaordfører Finn-Erik Blakstad (V) sa at det nesten ikke går en dag uten at han får hjelp av en flyktning.

– Nylig trengte jeg for eksempel en rørlegger hjemme på Ekeby gård. Da kom det en nyutdannet rørlegger som opprinnelig er fra Eritrea og hjalp meg. Integreringen i Rygge er veldig vellykket, og vi har fått mange dyktige nye innbyggere som gjør en god samfunnsinnsats, sa Blakstad.

Les også: Gripende gjensyn i Råde

Bosetting bør spres

Derimot mener Blakstad at bosettingen av flyktninger bør spres litt mer til flere steder i bygda.

– Det som er litt uheldig nå er at en del av skolekretsene i Rygge har blitt for Blenda-hvite, fordi det nesten ikke bor flyktninger der, sa Blakstad.

Leif Christensen (SV) er enig med Blakstad i at integreringen er god i Rygge, og at mange av flyktningene har kommet seg ut i jobb.

– Jeg får blant annet hjelp av en tidligere flyktning som har tatt utdannelse som bussjåfør, og som jobber som det, sa Christensen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.