Oppdaget omfattende forsøpling i populært turområde

Et 10-20 meter stort område i Ryggeskogen er dekket av søppel.

Et 10-20 meter stort område i Ryggeskogen er dekket av søppel. Foto:

- Dette er jo helt forferdelig, sier Tone Kjøniksen Dalaasen fra Ekholt etter mandagens tur i nærheten av «Tirsdagsløypa».

DEL

50 meter fra løypa i Tirsdagsløpet i Rygge har noen slengt fra seg en stor mengde søppel.

– Det ser helt forferdelig ut, og søppelet dekket et område på 10-20 meter i skogen, forteller Dalaasen.

Søppelet består av en god del plast og metall.

- Det er snakk om omfattende forsøpling. Det er store rustne metallbokser, en mengde plastflasker, såpeflaske og plastposer, piggtrådgjerde, gamle jordbærkurver og glass. Mye av det kan være farlig for dyrene i området.

Dalaasen vet ikke når søppelet kan ha havnet der.

- Det må ha skjedd før sommeren, etter det heidundrendes været i helgen er det vanskelig å se hvor lenge det kan ha ligget der, men de må ha hatt bil og henger for å slenge det fra seg her inne.

Hun kunne ikke se noen bilspor i området, men tok kontakt med politiet for å melde i fra.

- Men politiet mente det er grunneiers ansvar å rydde opp, og henviste meg videre til kommunen. Der fikk jeg beskjed om at de ikke har noen rutiner for slike hendelser. Til slutt snakket jeg med ordføreren, som også mente at grunneier måtte ta ansvaret for opprydningen.

- Det er jo ikke uvanlig å finne en pose noen har kastet eller mistet, men dette er krise. Jeg håper de finner en løsning, og at dette blir ryddet opp i ganske kjapt, sier Dalaasen, som vurderer å samle en dugnadsgjeng for å fjerne søppelet.

- Fint at folk tar ansvar

Ordfører Inger-Lise Skartlien bekrefter at kommunen ikke tar på seg slike oppdrag på eget initiativ.

– Det er dessverre sånn at vi ikke kan rykke ut med en gang noen kaster en sofa, men dette er jo snakk om miljøkriminalitet og bør anmeldes. Det er det grunneieren som må gjøre.

Ordføreren er derimot åpen for en felles løsning.

- Det hadde vært flott om folk som ferdes i de lokale turområdene vil trå til og ta ansvar. Da kunne kanskje kommunen samarbeide med grunneieren og hentet søppelet som blir samlet inn, sier Skartlien.

Hun understreker imidlertid at det ikke er bare å fjerne andres søppel.

- Det er jo ikke riktig at andre rydder søppelet som noen har kastet fra seg i skogen. På bildene kan det tyde på at dette er husholdningssøppel, og slike saker bør jo etterforskes, mener ordføreren.

Gamle synder

Moss Avis har vært i kontakt med grunneieren i området, og han mener det er snakk om en gammel søppelfylling, som vil kreve en litt større innsats å bli kvitt.

- Jeg fikk et tips tidligere i sommer om det samme, og det er nok snakk om gamle synder fra før det ble kommunal renovasjon. Det ser ikke bra ut, og her må vi inn med beltegående utstyr. Det skal gjøres så snart vi har mulighet til det, i hvert fall før jul, sier grunneieren i en kommentar til Moss Avis.

Artikkeltags