Forsvarssjefens redegjørelse kan være godt nytt for Rygge

Forsvarssjef Haakon Bruun Hanssen har i dag redegjort for Forsvaret og noen av de utfordringene man står over for.

Forsvarssjef Haakon Bruun Hanssen har i dag redegjort for Forsvaret og noen av de utfordringene man står over for. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Torsdag formiddag redegjorde forsvarssjef Haakon Bruun Hanssen for hvordan han ønsker seg forsvaret inn i fremtiden. Det kan være godt nytt for Rygge.

DEL

Forsvarssjefens fagmilitære råd har mange ventet i spenning på lenge. Utfordringene knyttet til endrede trusselbilder og kvalitetsvurderinger vil og, etter Bruun Hanssens mening, må koste ellers vil ikke landet være i stand til å gi en tilstrekkelig strategisk beskyttelse.

Moss Avis har ved to tidligere anledninger denne høsten presentert de endringene som kan komme og som inkluderer en nysatsing på Rygge.

Den militære delen av flyplassen ble for drøye tre år siden besluttet nedlagt, men kan nå oppleve en ny vår.

– En fugl Phønix, mener journalist og forsvarsekspert Kjetil Stormark.

– En renessanse for Rygge, sier offiserenes hovedtillitsvalgte, Tor Egil Vangstad.

– Rygge har god infrastruktur og er strategisk viktig, sier Forsvarssjefen.

180 milliarder

Ifølge Haakon Bruun Hanssen vil den, etter hans mening, nødvendige omstillingen kunne koste 180 milliarder kroner de neste 20 årene. Dette i tillegg til det normale forsvarsbudsjettet. 

For etter Forsvarssjefens mening må det investeres voldsomt samtidig som det skal både rasjonaliseres og effektiviseres.

Rygge vil kunne profitere på dette ved at Generalinspektøren for Luftforsvaret ikke lenger skal flyttes til Reitan utenfor Bodø. I tillegg ønsker han å opprettholde dronesatsingen på Rygge samtidig som spesialstyrker og helikoptre i større grad samles på flyplassen syd for Moss.

– Tar hensyn

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide får nå Forsvarssjefens råd til vurdering og evaluering, tidligst neste sommer vil landets militære utfordringer bli gjenstand for politisk behandling.

– Den tiden skal vi bruke godt, sier hovedtillitsvalgt på Rygge, Sverre Johan Enghaug som etter førstegangs gjennomlesning av rapporten er glad for Rygge er med i planene for fremtidens forsvar.

– Det er godt at Forsvarssjefen tar hensyn til de strategiske utfordringene og Rygges plass i en slik sammenheng, sier Enghaug, som påpeker at hverken han eller noen andre fra Rygge tidligere har minnet om viktigheten av å ha et velfungerende forsvar, og ikke arbeidsplasser og distriktspolitikk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken