Da statsbudsjettet ble lagt frem i november i fjor, lå det inne en flypassasjeravgift. Avgiften er på 80 kroner og har ført til enorme reaksjoner fra flere hold.

Mange har derfor kjempet lenge for å få den vekk i revidert statsbudsjett.

Så skjedde ikke.

Onsdag formiddag ble det kjent at flypassasjeravgiften blir innført fra 1. juni i år. Det skriver NRK Østfold på sin nettside.

Dermed ser det mørkt ut for fremtiden til Moss lufthavn Rygge og hundrevis av jobber. For Ryanair har tidligere signalisert at de vil trekke seg helt ut dersom avgiften innføres. Det vil gå utover mange arbeidsplasser.

Kjempet for arbeidsplassen

I begynnelsen av februar skrev Rygge-kvinnen Nina Bungum, ansatt ved Moss lufthavn Rygge, et leserbrev til Trine Skei Grande, som først ble publisert hos Moss Avis. Bakgrunnen for leserbrevet il Bungum var dette leserbrevet som Skei Grande skrev.

Leserbrevet til MRL-ansatte begynte slik:

«Kjære Trine Skei Grande.

Jeg jobber for Aviator på Moss Lufthavn Rygge. Der jobber også min samboer. Sammen har vi en baby på 9 mnd å forsørge og et boliglån å betale slik som de fleste andre. Hvordan tror du jeg føler det når du jubler for Ryanair exit på Rygge?»

Bungum fikk svar av Skei Grande, som du kan lese her.

På grunn av usikkerheten rundt arbeidsplassene sine har mange av de ansatte på flyplassen begynt å søke andre jobber.

– Utrolig skuffende

Ordfører i Rygge, Inger Lise Skartlien, sier dette overfor NRK Østfold:

– Det var egentlig ikke uventet, men utrolig skuffende. Jeg hadde håpet, og sett for meg, at dette var siste mulighet for at stortingsflertallet kunne gjøre noe med denne flypassasjeravgiften, sier hun overfor kanalen.

– Som ventet

Flyplassjef Pål F. Tandberg på Moss lufthavn sier i en kommentar at han ikke er overrasket over at ikke flypassasjeravgiften ble fjernet i regjeringens reviderte nasjonalbudsjett som ble lagt fram onsdag.

– Jeg hadde ingen forventinger om at det skulle skje. Saken ligger på ESAs bord. Nå avventer vi hva de konkluderer med, sier Tandberg til Moss Avis.

Når ESA skal ta stilling til om Norge kan innføre en slik avgift, er ennå ikke bestemt. Inntil videre ligger det dermed fortsatt an til at avgiften innføres 1. juni.

Skjer det, har Ryanair varslet at de da vil trekke ut sine tre basefly på Rygge fra 1. november, og kun benytte flyplassen for non-base flyvninger. Det vil trekke passasjertrafikken ned med over én million til 500.000 passasjerer.

– Med et slikt passasjertall kan vi ikke overleve som flyplass. Vi kan ikke tjene penger med et så lavt passasjertall, sier Pål F. Tandberg og gjentar det han har sagt før at det vil bety at Moss Lufthavn Rygge nedlegges 1. november.

Å drive Rygge som en småskalaflyplass, har han ikke tro på.

– Det er ikke behov for en flyplass som bare skal betjene Østfold. Til er avstanden til Gardermoen for kort, sier Pål F. Tandberg.

Opp til ESA

Midt i mars, to uker før den varslete innføringen av flypassasjeravgiften kom ESA, som er EFTAs overvåkningsorgan, med sin vurdering av den omstridte avgiften.

I et brev til Nærings- og fiskeridepartementet skriver ESA at de er blitt gjort oppmerksom på avgiften. ESA registrerer at tiltaket, som kan involvere statsstøtte, ikke er forskriftsmessig varslet.

Regjeringen valgte da å utsette avgiften i to måneder, til 1. juni, blant annet fordi det ble lovet en rask avgjørelse.

Denne avgjørelsen har fortsatt ikke kommet, men den er ventet før 1. juni.