Selskapet, som vil fortsette den sivile virksomheten på Rygge, fikk nylig tilsagn om konsesjon fra Samferdselsdepartementet. Nå er de blitt enige med Forsvarsbygg om tilgang til flyplassanlegg, rullebane og annen infrastruktur som Forsvaret eier, skriver Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: Slik kan flyplassen på Rygge reddes (Krever innlogging)

LES OGSÅ: Avslutter flyplasseventyret med gigantfest (Krever innlogging)

Trenger rask avklaring

– Avtalen med forsvarssektoren er utformet som en opsjonsavtale som gir Rygge Airport AS (RA) tilgang til flyplassanlegg, rullebane og annen infrastruktur som eies av Forsvaret på Rygge, skriver Knut R. Johannessen i Rygge Airport AS i en pressemelding fredag morgen.

– Nå har vi fått et virkelig gjennombrudd. Neste skritt er å få tilgang til terminalbygg og parkeringshus som eies av dagens flyplassoperatør, sier Johannessen.

Han sier en rask avklaring er nødvendig for å kunne komme i gang med drift til sommeren.

– Opsjonen vil gjelde frem til og med 31.12.2016. Med denne opsjonen vil Rygge Airport ha mulighet til å starte opp ny flyplassvirksomhet fra 1. april neste år, sier Johannessen.

Ifølge pressemeldingen skal Forsvaret inntil videre stå for drift av brann-, rednings- og plasstjenesten. Partene har som målsetting at Rygge Airport overtar driften av denne innen 12 måneder fra oppstart.

Han sier selskapet sikter mot en gjenåpning av flyplassen 1. april neste år.

– Dette er en viktig milepæl for Rygge Airport, og bringer oss nok et skritt i riktig retning for å kunne fortsette med sivil flytrafikk på Rygge, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen, styreleder selskapet.

Tror det blir vanskelig

Dagens direktør for Rygge sivile flyplass, Pål F. Tandberg, sier han ikke kjenner til hva slags avtale hans mulige arvtaker har fått med Forsvaret, men tror ikke det blir enkelt for Rygge Airport å nå målet sitt, skriver Nettavisen.

– Vi skal selvsagt tilrettelegge for videre drift, men jeg tror dette blir vanskelig for selskapet. Vi har allerede sjekket ut de fleste mulighetene for å løse floken, uten hell, så jeg tror det skal bli vanskelig for dem å komme opp av startgropen. Men jeg ønsker dem lykke til, sier Tandberg.

Lørdag kveld holdes det gravøl for å markere den siste sivile avgangen, en Ryanair-flygning til Wroclaw i Polen. (©NTB)