Blakstad fikk energiråd til hjemmebruk

Gammelt hus: Huset til varaordfører i Rygge, Finn-Erik Blakstad (til v.) , er over 100 år gammelt. I går fikk han hjemmebesøk av energirådgiver Bjørge Sandberg-Kristoffersen og miljørådgiver i Rygge kommune, Charlotte Aune Bryne, med gode råd om hvordan han kan energieffektivisere.

Gammelt hus: Huset til varaordfører i Rygge, Finn-Erik Blakstad (til v.) , er over 100 år gammelt. I går fikk han hjemmebesøk av energirådgiver Bjørge Sandberg-Kristoffersen og miljørådgiver i Rygge kommune, Charlotte Aune Bryne, med gode råd om hvordan han kan energieffektivisere. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Finn-Erik Blakstad fikk gode råd av en energirådgiver. Det kan flere også få, som et ledd i kommunenes ENØK-kampanje.

DEL

- Dette har jeg faktisk aldri sett før, sier energirådgiver Bjørge Sandberg-Kristoffersen.

Han er på hjemmebesøk hos varaordføreren i Rygge, Finn-Erik Blakstad, på Ekeby gård, og lar seg imponere over plasseringen av varmtvannstanken: Den er plassert slik at varmen fra tanken kan utnyttes i et tørkeskap.

Besøket hjemme hos Blakstad er et ledd i Moss' og Rygges ENØK-kampanje i uke 16, i samarbeid med Klima Østfold. Som en del av kampanjen kan boligeiere i de to kommunene få gratis hjemmebesøk av en energirådgiver.

– Cirka 20 prosent av vårt totale energibruk er knyttet til boliger. Både privatøkonomisk, samfunnsøkonomisk og fra et klimaperspektiv er det ønskelig å gjøre mer for å spare energi, sier miljørådgiver Charlotte Aune Bryne i Rygge kommune.

– Målet er ti prosent reduksjon av energiforbruket i boligene i Rygge. Vi har allerede nådd målet vårt om ti prosent reduksjon i alle kommunale bygg, forteller hun.

Energi og estetikk

Boligen på Ekeby gård ble bygget i 1909 i Marker, og flyttet til Ekeby i 1997. Under flyttingen ble det lagt inn ti centimeter isolasjon, og nye vinduer ble satt inn. Men inngangsdøra er gammel:

Vinduer: Hjemmebesøket startet med en utvendig befaring, og deretter innvendig.

Vinduer: Hjemmebesøket startet med en utvendig befaring, og deretter innvendig. Foto:

– Den er husets svake punkt. Her trekker det. Vi valgte å bruke litt mer energi for å ta vare på estetikken, sier Blakstad, som likevel klarer seg med svært få varmekilder i huset, nesten bare varmekablene i gangen:

– Vi fyrer bare med ved på de kaldeste dagene om vinteren, sier varaordføreren.

– Nye tetningslister rundt vinduene kan løse mye. Man kan også plassere vindsperreduk under listene rundt vinduene, er blant rådene fra rådgiveren, som er godt fornøyd med det han får se hjemme hos Blakstad:

– Dette er en eldre bolig hvor det estetiske spiller en viktig rolle. Her har man klart å kombinere energitiltak med estetikk på en god måte, sier energirådgiveren og tilføyer:

– Dette handler om komfort, økonomi og miljø. For noen kan det være snakk om store tiltak for å energieffektivisere. For andre er det kun snakk om en atferdsendring.

ENØK-kampanje

Moss og Rygges ENØK-kampanje retter seg mot private boligeiere, og varer til 22. april. 6. april får husstander i Moss og Rygge en ENØK-brosjyre i posten, med informasjon om hvordan man kan gjøre en energianalyse av boligen på nett, gjennom Energiportalen. Man kan også få energirådgivning på telefon og e-post, og få råd om alt fra etterisolering og bytting av vinduer og dører, til varmepumpe og alternative energikilder. Et begrenset utvalg kan få hjemmebesøk, og her gjelder først til mølla.

– Ifølge Enova er hovedbarrieren for å gjennomføre energitiltak, at det oppleves som komplisert. Dette er et lavterskeltilbud, sier Aune Bryne.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken