Du kan bli straffet for å kaste hageavfall i naturen

ULOVLIG: Det er faktisk ulovlig å dumpe hageavfall i naturen. Flere steder i Rygge er slike skilt satt opp for å gjøre folk oppmerksom på forbudet.

ULOVLIG: Det er faktisk ulovlig å dumpe hageavfall i naturen. Flere steder i Rygge er slike skilt satt opp for å gjøre folk oppmerksom på forbudet. Foto:

Folk som dumper hageavfallet sitt i naturen er et økende problem i Rygge og Moss.

DEL

– Mange begrunner dumpingen med at hageavfall er rent og naturlig, en del av kretsløpet, organisk materiale som brytes ned og blir til jord igjen. Slik er det ikke, skriver Rygge kommune på sin hjemmeside.

Mange bruker nok det fine påskeværet til å rydde hagen klar til våren. Derfor har kommunen sett seg nødt til å minne folk på om at løv, kvister, ugress og annet fra hagen ikke skal ut i naturen igjen.

For fire år siden ryddet Rygge kommune og Fylkesmannen opp i et 70 tonn (!) stort berg av hageavfall langs Båthavnveien på Fuglevik, som hadde vokst i flere år.

For vanlige planter som ikke er en trussel i hagen, kan forårsake stor skade hvis de kommer på avveie. I naturen kan de skygge for og konkurrere ut ville planter og blomster, bringe med seg skadelige sykdommer, snegler eller andre skadedyr, og i verste fall utrydde sjeldne arter. De plantene som utgjør den største trusselen kalles svartelistede planter.

Ulovlig

Da fortalte Gunnar Bjar ved Fylkesmannens miljøvernavdeling at forsøplingen på Fuglevik blant annet hadde ført til at den svartelistede planten hybrid-slirekne og park-slirekne hadde begynt å vokse i skogen der. Planten har ingenting i norsk natur å gjøre. I tillegg kan slike hauger med hageavfall bli hjemmet til skadedyr.

– Slike hauger med avfall tiltrekker seg også ofte utøy – rotter og mus. Så jeg skjønner ikke at folk vil etablere slike hageavfallsplasser i grøntområder rett ved der de bor, sa Jan-Gunnar Tvete i uteseksjonen i Rygge kommune.

Og det hele er ulovlig.

– Forsøpling er forbudt enten avfallet dumpes på privat eller kommunal grunn og det er i henhold til Forurensningsloven forbudt å kaste hageavfall i naturen, og overtredelse er straffbar. Dumping av hageavfall rammes også av annet regelverk, blant annet kommunale politivedtekter som forbyr forsøpling og tilgrising av alminnelig beferdede områder, skriver kommunen på sin hjemmeside.

GRATIS: På Solgård avfallsplass og Vestby gjenvinningsstasjon er det gratis å levere hageavfall.

GRATIS: På Solgård avfallsplass og Vestby gjenvinningsstasjon er det gratis å levere hageavfall. Foto:

Gratis å levere

Både på Solgård avfallsplass og Vestby gjenvinningsstasjon er hageavfall gratis å levere. Og det er dit, eller i din egen kompost, hageavfallet ditt skal. Ingen andre steder.

– Vi henstiller alle i Moss og Rygge kommuner om å ta ansvar og sørge for at alt hageavfall kun komposteres på egen grunn eller levere det gratis, opplyser kommunen.

Movar har for øvrig ikke åpent i påsken, men ta vare på hageavfallet i søppelsekker eller på hengeren din og kjør det dit uken etter påske.

Artikkeltags