Gå til sidens hovedinnhold

Rygge sa ja til nye Moss

Artikkelen er over 5 år gammel

Et flertall i Rygge kommunestyre sa torsdag kveld ja til å bygge en ny kommune sammen med Moss.

Etter én times debatt var det klart for votering. Flertallet på 19 stemte for kommunesammenslåing mens et mindretall på åtte sa nei. Primært ønsket flertallet å slå seg sammen med både Råde og Moss. Men samme kveld ble det klart at flertallet i Råde kommunestyre vedtok at Råde fortsetter som selvstendig kommune.

- Rygge Høyre hadde i vårt valgprogram at vi er for kommunesammenslåing, forutsatt et godt forhandlingsresultat. Det mener vi foreligger. Primært hadde vi ønsket at alle fire kommunene, både Våler, Moss, Rygge og Råde, ville bli med. Men det realistiske nå er en ny kommune bestående av Rygge og Moss sa Jan Sannem (H).

Les også: Rygge sier ja, Råde er splittet

Skjebnedag

Gerd Louise Molvig (Sp) kalte torsdagen for en historisk skjebnedag, en dag da kommunestyret skal si ja eller nei til å legge ned Rygge som selvstendig kommune. Hennes parti tilhørte mindretallet og stemte nei.

- Jeg går gjerne i brylluper, men dette er et hastebryllup, sa Molvig og etterlyste en lengre prosess og folkeavstemning.

Les også: Unge sier ja til nye Moss

Lite spennende

Michael Torp (Frp) kalte møtet for historisk men lite spennende, fordi han visste hvilken vei det ville gå.

- Frp støtter Sps forslag om å si nei til kommunesammenslåing med Moss, tilføyde Torp.

Hans Jørn Rønningen (Ap) sa at han føler seg trygg på at et samlet Rygge Ap står bak partiets ja-votering til kommunesammenslåing.

Varaordfører Finn-Erik Blakstad (V) fortalte at han gikk på Malakoff videregående skole, og at han i skoletiden sin lærte å se på Moss som en blomsterknopp.

Les også: Har fått massiv respons på aksjonen for folkeavstemning

- Moss er verdens beste sted å bo. Nye Moss er en knopp som ennå ikke blomstrer, men som gjør det snart. Og om få år tar det bare 25 minutter å kjøre tog fra Moss til Oslo, det synes jeg er bra, sa Blakstad.

Les også: Mossekråka ofres i ny storkommune

Han har registrert at flere motstandere av kommunesammenslåing frykter at Rygge får liten innflytelse i den nye storkommunen. Om dette sa Blakstad:

Like mange

- Det blir like mange folk fra Rygge som fra Jeløy i nye Moss. Og det er ikke sånn at folk fra Jeløy i dag ikke har noe de skulle ha sagt i nåværende Moss.

Les også: Historisk dag med signering for nye Moss

Blakstad understreket at gullet til Rygge ikke blir solgt når den nye kommunen bygges, snarere tvert i mot.

- Gullsporen vår blir symbolet til nye Moss, og det er jeg veldig godt fornøyd med, sa Blakstad.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.