Må sette storkommunen på vent

Liten begeistring: Inger-Lise Skartlien og Arbeiderpartiet ønsket høyt tempo og et vedtak om kommunesammenslåinghøsten 2015. Nå er det utsatt til våren 2016. – Vi må ha et bredt, solid og begeistret flertall. Det er vi ikke klare til i desember, sier Skartlien.

Liten begeistring: Inger-Lise Skartlien og Arbeiderpartiet ønsket høyt tempo og et vedtak om kommunesammenslåinghøsten 2015. Nå er det utsatt til våren 2016. – Vi må ha et bredt, solid og begeistret flertall. Det er vi ikke klare til i desember, sier Skartlien. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Med det nye flertallet i Rygge er det klart at det ikke blir noen storkommune i mossedistriktet før 2020.

DEL

Et av punktene i avtalen mellom Ap, Sp, Venstre og KrF i Rygge er å ta sikte på å gjøre vedtak om kommunesammenslåing innen 1. juli 2016. Da kan en ny storkommune tidligst være en realitet fra 1. januar 2020. Både Moss og Rygge har hittil hatt som mål å gjøre vedtak i løpet av 2015, slik at sammenslåing kan tre i kraft fra 1. januar 2018.

Med den nye avtalen har Rygge gitt opp å komme med i det første tidsløpet. Dermed blir det ingen kommunesammenslåing i mossedistriktet før tidligst i 2020.

Det erkjenner ordfører i Moss, Tage Pettersen (H):

– Vi må bare forholde oss til hva det nye flertallet i Rygge vil. I Moss er bystyrets vedtak at vi vil være med i det første løpet. Nå er vel Våler og Råde nærmere et nei enn noen gang, og Rygge vil utsette avgjørelsen. Vi i Moss kan jo ikke vedta å slå oss sammen med oss selv, sier Pettersen.

Ingen begeistring

I Rygge har Ap ønsket et høyt tempo:

– Men et vedtak må gjøres uten forbehold mellom kommuner som ønsker det. Sier vi ja, fanger bordet. Og det er vi ikke klare til i desember. For å få det til, må vi ha et bredt, solid og begeistret flertall, sier ryggeordfører Inger-Lise Skartlien (Ap).

– Vi har fått henvendelser fra de tillitsvalgte som ber om at kommunene synkroniserer vedtakene sine. Vi har hatt tre innbyggerundersøkelser som viser at folket er delt, og det er ingen stor begeistring i kommunestyret. Møtene i utredningsutvalget minner mer om begravelse enn bryllup. Hvis det hadde vært mye glød, hadde det vært fullt mulig med en rask prosess, men Ap har kommet til at det er for ambisiøst, hvis vi skal ha en noenlunde demokratisk prosess, sier Skartlien.

– Så dere har ikke skiftet mening for å få med Sp på laget?

– Nei, dette er en realitetsorientering i forhold til hvor mye som må på plass, sier Skartlien.

Venter: Tidsbruken har vært et av punktene ordførerne i Våler, Moss, Rygge og Råde ikke har blitt enige om. Nå er det klart at Moss og Rygge vil vente på Våler og Råde.

Venter: Tidsbruken har vært et av punktene ordførerne i Våler, Moss, Rygge og Råde ikke har blitt enige om. Nå er det klart at Moss og Rygge vil vente på Våler og Råde. Foto:

 

Føler oss lurt

– Det er rart at Ap bruker dette i forhandlinger med Sp, uten at utredningsutvalget eller de andre partiene får vite noe. Vi har også hatt forhandlinger med Sp, men jeg føler at vi har forhandlet på falske premisser. Vi føler oss litt lurt, sier Michael Torp (Frp) om utsettelsen.

– Rygge har et kommunestyrevedtak på at de skal gjennomføre det første tidsløpet, om mulig. Jeg syns det er rart at Høyre og Frp ikke har tenkt at dette er et politisk spillerom, sier Inger-Lise Skartlien.

Ikke endret syn

Mens Harald Fløgstad (H) sier:

– Med denne avtalen virker det som Sp enten er blitt lurt, eller går inn for kommunesammenslåing. Et endelig vedtak innen 1. juli 2016 vil ikke gi mye mer tid til utredning og innbyggermedvirkning. Da må vi ha et ferdig forhandlet resultat innen sommeren.

– Vi er ikke lurt, og går absolutt ikke inn for kommunesammenslåing. Sp har ikke endret syn. Vi har tvert imot fått utsatt den korte fristen som blant andre Høyre hadde gått inn for, sier Gerd Louise Molvig (Sp).

Artikkeltags