Ny maktallianse i Rygge

  Artikkelen er over 4 år gammel

  Ap har gjort avtale med Sp, Venstre og KrF i Rygge. Inger-Lise Skartlien (Ap) fortsetter som ordfører, og Finn-Erik Blakstad (V) blir varaordfører.

  DEL

  Gerd Louise Molvig (Sp) fortsetter som leder av HOK og blir også medlem av formannskapet. Hilde Pettersen (Ap) fortsetter som leder av PMU og og Finn A. Jensen (KrF) blir leder av  levekår.

  De fire partiene utgjør en felles allianse. De fire gruppelederne skrev i formiddag under på en felles plattform for utviklingen av politikken i Rygge i perioden.

  Ap hadde tidligere et samarbeid med SV og Sp, men har med denne avtalen vendt seg mot sentrum.

  Sp hadde møter med Høyre og Frp, før de torsdag kveld ble enige om en avtale med Ap, Venstre og KrF.

  Mot sentrum

  - Vi har de siste timene hatt møter på kryss og tvers. Ap hadde 36 prosent av stemmene og måtte finne samarbeidspartnere.  Vi hadde tre veier å gå: Vi kunne kjørt en rødgrønn allianse med Ap, Sp, SV og MDG, eller vi kunne formalisert det budsjettmessige samarbeidet vi har hatt med Høyre. Eller det tredje alternativet, de som sitter her: Ap, Sp, Venstre og KrF. Vi synes Venstre og KrF har vært lettere å snakke med enn før, sa Aps gruppeleder Hans Jørn Rønningen.

  - Blir dette en høyrevridning av Ap?

  - Det blir en bevegelse, men langt fra dramatisk. Vi kunne gått til Høyre, sier Hans Jørn Rønningen.

  - Hvorfor ble det ikke SV, MDG, Sp og rødgrønt flertall?

  - Sp gjorde et godt valg, og ble oppvartet av Høyre. Men Sp ville ikke sitte sammen med oss, SV og MDG. Da ville de isteden gått til Høyre. Venstre og KrF gjorde samarbeidet mer spiselig for Sp. Vi hadde en målsetting, og det var å beholde ordføreren, sier Aps gruppeleder.

  - Og  for å  beholde ordføreren tar dere et skritt mot høyre?

  - Vi har gått et skritt mot sentrum. Jeg tror summen av dette vil applauderes, og at våre velgere vil leve godt med dette, sier Rønningen.

  - Jeg bekrefter at det har vært samtaler til begge sider, og mange hektiske møter. Men Sp støtter samtlige punkter i denne samarbeidsavtalen, sier Gerd Louise Molvig (Sp).

  Varaordføreren

  - Var det kamp om varaordføreren?

  - Alle de tre partiene kunne tenkt seg den rollen. Men her er det en fordeling av verv som jeg mener passer godt til kompetansen. Og vi vil også få en mer aktiv utførelse av varaordføreren, sier Hans Jørn Rønningen.

  - Jeg har ikke opplevd det som kampvotering. Vi fikk et forslag fra Ap som jeg synes var raust, sier Finn-Erik Blakstad.

  Også Gerd Louise Molvig sier hun er fornøyd, selv om Sp har to representanter og Venstre en:

  - Jeg syns det er bra at Venstre har varaordføreren, og er glad for å fortsette som leder av HOK, sier Molvig.

  Avtale

  Avtalen de fire partiene har inngått innebærer blant annet disse punktene:

  Partiene vil beholde fem 1-7-skoler og en ungdomsskole, og spesielt jobbe for å bedre delingstallene på 1. og 2.trinn i grunnskolen.

  De vil se på muligheten for å øke vikarbudsjettene i den kommunale barnehagen.

  De vil ha en forutsigbar struktur på omsorgstilbudene i kommunen. Eksisterende omsorgstjenester skal ikke konkurranseutsettes.

  De vil jobbe for en god løsning av dobbeltsporet jernbane med tunell gjennom Rygge, og mener tunellen bør legges i kulvert under Larkollveien slik at matjorda i større grad beholdes.

  De vil utsette vedtak om kommunesammenslåing til våren 2016, med eventuell iverksetting fra 2020.

  Artikkeltags