Moss Avis skrev i april at foreldre i Rygge kommunale barnehage slo alarm om bemanningen i barnehagen. Kommunestyret kuttet grunnbemanningen i barnehagen fra 29 til 28 personer i 2015, sykefraværet var høyt og vikar ble ikke satt inn før etter 16 dager.

Kostratall viser at Rygge allerede i 2014 hadde flere barn per voksen i kommunal barnehage enn nabokommunene. Mens Rygge hadde 6,7 barn per årsverk i 2014, hadde Våler 5,8, Moss 5,9, Vestby 6,2, Råde 6,3 og Hobøl 6,4.

Vil øke

Nå lover politikerne i Rygge endringer. I ordførerduellen på moss-avis.no sa Høyres Harald Fløgstad:

– Vikarbudsjettet i den kommunale barnehagen ser ut til å være kunstig lavt. Den debatten foreldrene har reist har åpnet øynene våre, og jeg tror vi må inn og øke rammen ved neste mulighet. Rådmannen sier det ikke er mulig å kutte mer, vi er helt på grensa. Og det er ikke der vi ønsker å være for barna våre.

– Det blir en felles utfordring for oss å finne ut hvor vi skal ta pengene fra. Vi har også eldre og andre med krav og forventninger. Men hvis det er så bred enighet om at dette er et viktig politisk løft, skal vi få det til, og så får vi bli enige om hvor vi skal ta pengene fra, sa Inger-Lise Skartlien (Ap).

SV og Frp er blant partiene som har i sitt partiprogram at de vil øke bemanningen eller vikarbudsjettet i den kommunale barnehagen.

Forventninger

Leder av SU (samarbeidsutvalget) Rygge kommunale barnehage, Morten Celius, forteller at det ikke er store endringer i situasjonen i barnehagen siden i april. Han har klare forventninger til politikerne:

– Venstre har hele tiden vært en god støttespiller i barnehage- og skolesaken. Også Frp har sagt at de ser at situasjonen i barnehagen er uheldig. Men en ting er å si noe, en annen ting er å vise handling, sier Celius.

Også ansatte i private Smedhusåsen barnehage advarte i våres om bemanningssituasjonen i den kommunale barnehagen. Styrerassistent i Smedhusåsen, Gunn Melby Refsnes, sa den gangen at Rygge gambler med en hel generasjon.

Nå sier hun:

– Jeg kunne så gjerne ønske at politikerne står ved det de sier. At de ikke bare lover og vender kappen med vinden. Det er frustrerende for oss som lever i dette. Det aller viktigste for barna er at noen ser dem, og da må man ha nok gode folk. Det er trist at alt skal handle om økonomi, når det er ungene, neste generasjon, det handler om. Alt det de skal kunne før de begynner på skolen, må de lære, og da må de prioriteres.