Ber om at drapsdømt (81) skal få «sone» på sykehjem

Advokat Harald Otterstad ber ledelsen ved Halden fengsel om å overføre han drapsdømte klient (81) til et pleie- og sykehjem. Her er forsvareren avbildet i forbindelse med rekonstruksjon av drapet som skjedde i mars 2015.

Advokat Harald Otterstad ber ledelsen ved Halden fengsel om å overføre han drapsdømte klient (81) til et pleie- og sykehjem. Her er forsvareren avbildet i forbindelse med rekonstruksjon av drapet som skjedde i mars 2015. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Advokaten til 81-åringen som for snart to år siden skjøt og drepte sin kone mener han må ut av fengsel og inn på pleiehjem.

DEL

Den snart 82 år gamle Sarpsborg-mannen har sittet i fengsel helt siden han ble pågrepet for å ha skutt og drept sin kone i parets hjem på Bjørnstad i mars 2015.

Begjært gjenåpnet

I fjor sommer ble han dømt til fengsel i 13 år og seks måneder for forsettlig drap av Borgarting lagmannsrett og på sensommeren i fjor avslo Høyesterett mannens anke.

81-åringens forsvarer, advokat Harald Otterstad, har også begjært drapsdommen mot hans klient gjenåpnet overfor Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Den drapsdømte Sarpsborg-mannen har hele veien hevdet at det dødelige skuddet han avfyrte mot sin kone gjennom nesten 50 år ble avfyrt ved et uhell, og at han ikke hadde til hensikt å drepe henne.

Forverret allmenntilstand

Advokat Harald Otterstad legger ikke skjul på at fengselsoppholdet er en stor belastning for hans aldrende klient. Nå har han sendt brev til Halden fengsel, der mannen soner drapsdommen, der han anmoder fengselsledelsen om å overføre mannen til pleiehjem, skriver sa.no.

– Etter at han ble overfør til soning av dommen har hans allmenntilstand forverret seg til dels dramatisk. Hensett til hans alder er dette kanskje ikke så spesielt i seg selv. I tillegg kommer den belastning det selvsagt representerer på et menneske i en slik fase av livet å skulle leve i et slik regime et fengsel nødvendigvis er, skriver Otterstad til brevet til ledelsen i Halden fengsel.

Humanistiske prinsipper

Forsvareren skriver videre at 81-åringen i det daglige opplever smerter og at han ikke opplever å få relevant behandling i fengselet, og at han opplever hans klient som utpreget ensom og tiltakende deprimert.

– Det som nå skjer er i realiteten umenneskelig og uverdig. Jeg vil derfor på det sterkeste henstille den ansvarlige fengselsledelse om å sette denne saken på dagsorden og gi den den oppmerksomhet og innlevelse som sakens alvor bør tilsi ut ifra grunnleggende humanistiske prinsipper. Min klient er i ferd med å visne og dø på grunn av en særdeles belastende livssituasjon. Belastningsfaktorene er både av mental og fysisk karakter. Konkret ber jeg derfor om at fengselsoppholdet bringes til opphør for min klients del og at han i stedet overføres til et pleie- og sykehjem. Alternativt bør det gis et soningsavbrudd av lengre varighet, skriver Otterstad i brevet.

Artikkeltags