Årstidene påvirker nordmenns sexliv. Her er syv tips for bedre sex i høst

Ifølge sexolog Thomas Winther er det ganske vanlig å se en endring i sexlivet ettersom hvilken årstid vi befinner oss i, og i de mørkeste månedene er det kanskje ikke alltid helt på topp.

Ifølge sexolog Thomas Winther er det ganske vanlig å se en endring i sexlivet ettersom hvilken årstid vi befinner oss i, og i de mørkeste månedene er det kanskje ikke alltid helt på topp.

Artikkelen er over 1 år gammel

Er sexlivet blitt rutinepreget eller nesten ikke-eksisterende? Disse grepene kan være med å gi dere gnisten tilbake.

DEL

(Nettavisen) Høsten er rett rundt hjørnet og for noen av oss betyr det litt mindre energi og kanskje mer hverdagstress, og det blir fort vanskelig å prioritere hverandre.

Nettavisen har derfor spurt både sexologene Thomas Winther og Siv Gamnes, samt forfatter «sexinspirator» Cecilie Kjensli om deres beste tips for hvordan nordmenn kan ha bedre sex i høstmørket.

Ifølge Winther er det nokså vanlig å se en endring i sexlivet ettersom hvilken årstid vi befinner oss i, og i de mørkeste månedene er det kanskje ikke alltid helt på topp.

– For en god del tror jeg det er en veldig klar endring. Sola gir økt overskudd, vi ser hverandres hud mer om sommeren og det er rett og slett en vitaminboost for sexlivet. Noen får høst- og vinterdepresjoner når mørket kommer og det har aldri vært bra for sexlivet.

Han påpeker at sex kan gjøre mye for å øke livskvaliteten. Sex kan virke stemningsregulerende, velvære-hormonet oksytocin utløses, vi får mer energi og vi føler oss nærmere partneren.

1: - Use it or lose it

At det går litt i bølgedaler er normalt, men har sexen over tid vært så kjedelig at dere rett og slett har slutta med det, så kan det bli vanskelig å komme i gang igjen.

- Med seksualitet så er det litt «use it or lose it», sier Winther.

Med andre ord må sexlivet opprettholdes.

2: Bryt rutinen

I starten av et forhold, da vi fremdeles er forelsket, er de fleste godt fornøyde med både frekvensen og sexlivet generelt, men med tiden er det mange som opplever at det stagnerer litt. Sexen blir kanskje kjedelig og lysten lavere.

- Rutine kan være drepen - om man alltid gjør det til samme tid og i samme stilling. Det å prøve noe nytt kan være med på å gi mer lyst, sier Winther.

Ut av den gamle rutinen, med andre ord, og trenger dere inspirasjon så finnes det nok av det:

- Etter «50 Shades of Gray» hadde vel aldri Kondomeriet solgt mer lekepisker og annet leketøy. Hvis vi får impulser så vil det gjøre at vi får lyst til å prøve nytt, sier Winther.

Trenger dere litt forandring er det mye som kan gjøres og Winther har flere tips:

- Det finnes mye morsomt man kan kjøpe og som kan være med på å sprite opp sexlivet, sier han, og peker igjen på tiden etter den første «50 Shades of Gray»-filmen, da mange nordmenn nok gjenoppdaget eller oppdaget nye sider av seg selv.

- Så kan man prøve nye stillinger og hente inspirasjon fra for eksempel blader og filmer, sier Winther og legger til at det er mye inspirasjon og hente helt andre steder enn i porno.

3: Se hverandre

Vis at dere ser hverandre, og husk at særlig kvinner ofte har behov for nærhet for å få lyst.

- I dag, med smarttelefonen, er vi veldig dårlige til å kjede oss og også på kommunikasjon. Man kan si at «men vi er jo sammen», men så sitter man i hver sin sofa, med TV-en på i bakgrunnen og med hver sin mobil, påpeker Winther.

4: Husk å flørte

Også Cecilie Kjensli påpeker at det å være greie med hverandre også utenom soverommet er viktig.

Kjensli kaller seg sexinspirator, har skrevet boken «Sex fra ah til åh» og er innehaver av en liten erotisk nettbutikk.

- Flørt og vis at du virkelig er glad i og synes den andre er deilig, selv om du ikke alltid syns så er tilfelle. Det kan gå troll i ord og handlinger, så det skader jo ikke akkurat med en hvit løgn i ny og ne, sier Kjensli.

5: Planlegg

Å planlegge sex høres kanskje lite romantisk ut, men snu litt på det så blir det kanskje heller en måte dere kan glede dere til en liten runde under laknene.

- Mitt beste råd er å få sex og erotikken inn på timeplanene. Man planlegger jo alt annet, så hvorfor skulle man ikke glede seg til å ha sex på torsdag kveld? Bruk barnevakt, eller legg ungen tidlig. Logg dere av, og sett på noe musikk dere hørte på i perioden som nyforelsket. Fyll bobler i glasset, eller ta et varmt bad/dusj. Hvis ikke det hjelper, så er det noe alvorlig galt, sier Kjensli.

Når energien er lav havner dessuten sex ofte nederst på prioriteringslista og bare det å hjelpe hverandre med dagens gjøremål kan vise seg i en «boost» i sengehalmen, påpeker Winther.

6: Husk begges nytelse

Kjensli råder også blant annet til å slutte å fokusere på både eget og den andres utseende og på sex der kun penetrering er i fokus.

- Det går jo ikke for 75 prosent av damer når man ligger på den utdaterte måten, så det burde jo si noe om at det ikke er damene det er noe galt med, for vi får orgasme så det holder vi, sier hun.

- Det kan være lurt å ikke ha for store forventninger heller. Se på det som trim. Det er godt, og bra for deg, og du angrer aldri når det er overstått. Du hadde kanskje ikke så lyst til å begynne med, men så tok det seg opp etter hvert. Hverdagslig sex er bra. Det er den vi har mest av, så da gjelder det å pimpe det hele opp med noe «spicy» krydder.

7: - Snakk sammen

Sexolog Siv Gamnes påpeker at det viktigste man gjør i en situasjon hvor sexlivet har dabbet av - uansett grunn - er å prate sammen. Hun er enig i at det trolig er mindre sex i norske hjem høst og vinter, men påpeker at det også er ting ved de kjøligere årstidene som kan vekke lysten.

- En ting jeg tenker om årstidene er at det går an å gripe hver årstid med dens muligheter. Om høsten blir det for eksempel koselig å kunne sitte i sofaen, ved peisen og med et glass vin, eller noe annet man måtte ønske, sier hun.

Hun forteller at det blant annet er vanlig i et forhold at den ene har mer lyst enn den andre. For mange par er ikke det noe problem, men for andre kan det bli det.

- Det kan være forebyggende å sette seg ned og bruke litt tid på hverandre og snakke med hverandre, påpeker hun.

Snakk om behov, ønsker og fantasier, og sett heller av litt tid til å gjøre det enn at det kommer opp i en krangel eller ødelegger stemningen blant laknene.

- Ofte er det det som har gjort at problemet har utviklet seg - at man ikke ser hverandre, men tar hverandre for gitt og har den samme sexen som man hadde for 20 år siden, sier Gamnes.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken