Forsker ved meteorologisk institutt, Ketil Isaksen, forteller at det er sjelden det ligger så mye is i Oslofjorden som det gjør nå. Forrige skikkelige isvinter var i 1996.
- Og før isvinteren i 1996 må vi tilbake til vinteren 86/87, så det er ikke ofte det forekommer så mye is, sier Isaksen.

Nå er det de lange kuldeperiodene som har gjort at isen har lagt seg.
- I tillegg har det vært nesten ikke vært noe vind, og ganske lav havtemperatur, sier Isaksen.

Les også: Har ikke sett så mye is på 40 år.

Vanligere før

Tidligere vintre har det vært vanligere at noe is har lagt seg på Oslofjorden. Men de varme vintrene vi har hatt de siste årene, har gjort at isen ikke har kommet.
- Nå derimot har vi hatt en veldig kald måned. Vi har ligger mellom fem og seks grader under normalen, og vi må tilbake til 1987 for å se en kaldere januarmåned enn det vi har hatt nå, forteller Isaksen videre.

Og kulda vil ikke gi seg med det samme.
- Det vil være en kjølig værtype i de neste syv til ti dagene. Det kan se ut som om det vil blåse litt i dag, men ellers vil også vindforholdene være rolige, sier han.

Ikke gå på isen

Til tross for at isen ligger på Oslofjorden ber overbrannmester Bjørn Ove Pedersen deg om ikke å gå på isen.
- Det er veldig uforutsigbart om sjøis er trygg eller ikke. Dette forandrer seg hver dag, med strømninger og vind. Men per dags dato anbefaler jeg ikke folk å gå på isen, da vi ikke vet om den er trygg, sier Pedersen.

Mossesundet derimot, har vært trygt en lang stund.
- Der er isen opptil 40 centimeter tykk, så her går det an å ferdes, forteller han.