Vil ha blått flagg tilbake på Sjøbadet

MISTET BLÅTT FLAGG: Kommunen fant i fjor mellom 8 og 211 søppelenheter per kvadratmeter på Sjøbadet, mest små plastbiter. For å kunne heise det blå flagget må stranden komme under tre søppelenheter per kvadratmeter.

MISTET BLÅTT FLAGG: Kommunen fant i fjor mellom 8 og 211 søppelenheter per kvadratmeter på Sjøbadet, mest små plastbiter. For å kunne heise det blå flagget må stranden komme under tre søppelenheter per kvadratmeter. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Moss kommune vil ha Blått flagg tilbake på Sjøbadet. Men da må stranda renses – grundig.

DEL

For å få Blått flagg må det være maks tre søppelenheter per kvadratmeter strand. I fjor ble det gjort en telling av søppelenheter på Sjøbadet:

– Resultatene var nedslående. Det var svært mange små søppelenheter, særlig plast, skriver rådmannen i saksframlegget til forrige møte i miljø- og samferdselsutvalget (MISA).

Et av kriteriene for å heise det blå flagget er at det skal være maksimum tre søppelenheter per kvadratmeter.

– Våre tall varierte mellom 8 og 211 søppelenheter per kvadratmeter, med et snitt på 48 søppelenheter per kvadratmeter. Det er mest av små plastbiter fra emballasje og deler av tauverk, skriver rådmannen.

Mye søppel

Likevel har kommunen som mål å komme under tre søppelenheter per kvadratmeter og kunne heise det blå flagget igjen.

– Jeg har tro på at det går, men det må brukes noen timer der nede, sier Cecilie Kildahl, prosjektleder i Grønn kommune.

Moss Drift og Anlegg skal kjøpe inn en strandrensemaskin, som renser sanden. 0,3 millioner er satt av til å betjene driften og kostnadene til låneopptak.

– Mellom 8 og 211 søppelenheter per kvadratmeter og et snitt på 48 søppelenheter, det høres mye ut?

– Det er veldig mye. En del av det skyldes fibertråder som fortsatt ligger gjemt i sanden. Men veldig mye av det er dessverre også tilførsel av nytt søppel fra havet. Sjøbadet er utsatt, fordi det ligger sydvendt, og bølgene kommer rett inn, sier Kildahl.

I 2016 mistet Sjøbadet statusen som Blått Flagg, etter at det ble det tilført større mengder armeringsfiber i plast og sprengtråd fra utfyllingen av steinmasser i havna.

LES OGSÅ: Forurensning av masser og sjøslag ender i retten: Krever 10 millioner av Moss Havn

Tronvik og Nesparken

Kommunen har søkt om Blått flagg 2018 på Tronvikstranda, i Nesparken og på Sjøbadet. Saken ble behandlet på siste møte i MISA, som enstemmig vedtok å søke for alle de tre strendene.

Moss kommune fikk Blått Flagg for første gang i 2012, og det var på Sjøbadet flagget ble heist for første gang. I 2014 fikk Tronvikstranda Blått Flagg for første gang, og i 2016 kom flagget til Nesparken og stranden nærmest Mossehallen. Det må søkes om ny tillatelse hvert år for hver strand.

Rådmannen skriver at Tronvikstranda gjennom året har framstått som en fin Blått Flagg-strand.

– Det kommer lite søppel inn fra sjøen, og stranda framstår som ren, skriver rådmannen og tilføyer at det til tider er mye gjess som gresser på stranda, og dermed utfordringer knyttet til gåsebæsj.

Også Nesparken får skryt av rådmannen: – Stranda i Nesparken er lite plaget med tilførsler av søppel fra Vansjø, og det er heller ikke mye forsøpling på land.

Blått flagg er symbolet på en strand av god kvalitet, med fokus på å ivareta naturmiljøet på stranden.

Artikkeltags