Politiet: Mann i 40-årene pågrepet for bomben i Ski og siktet for drapsforsøk

AKSJONERER: Bevæpnet politi står utenfor mannens bolig fredag kveld.

AKSJONERER: Bevæpnet politi står utenfor mannens bolig fredag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

En mann er pågrepet for drapsforsøk etter at en bombe ble levert inn til postmottaket på politihuset i Ski onsdag.

DEL

En mann i 40-årene er pågrepet for drapsforsøk etter funn av sprengladning ved politihuset i Ski onsdag. Det skriver politiet i en pressemelding fredag ettermiddag. Mannen ble pågrepet i 15.30-tiden fredag, og er siktet for drapsforsøk etter Straffeloven § 275 jf. §16 – forsøk på drap.

Politiadvokat John Skarpeid sier til Moss Avis at den pågrepne er fra Romerike, og han skal ikke ha noen tilknytning til Follo. Fengslingsmøtet blir mandag klokken 13, og Skarpeid har foreløpig ikke tatt stilling til hvorvidt det vil være åpent.

– Vi vil sannsynligvis be om fire ukers fengsling med brev- og besøksforbud, men det er ikke bestemt enda, sier han.

På spørsmål om politiet har noen tanker om hvorfor pakken ble sendt nettopp til politihuset i Ski, svarer han at den ble sendt til Øst politidistrikt. Han kan ikke si noe mer om motivet før den pågrepne er avhørt.

Dukket opp tidlig

Ifølge politiet er han godt kjent for politiet fra tidligere, blant annet for trusler mot politi og domstol.

– Navnet til vedkommende dukket tidlig opp i politiets etterforsking onsdag, og det ble satt inn store ressurser for å finne ham. Han ble pågrepet i en udramatisk aksjon ved Skedsmo senter i Akershus, heter det i pressemeldingen.

– Videre etterforskingsskritt vil inkludere avhør av den pågrepne, samt tekniske og taktiske undersøkelser. Politiet vil så snart det er praktisk mulig undersøke mannens leilighet. Politiet har ingen grunn til å tro at flere personer var involvert i hendelsen.

Øst politidistrikt har blant annet hatt bistand fra flere nasjonale beredskapsressurser, Kripos og PST.

– Han ble pågrepet på Skedsmo senter, uten noe særlig dramatikk, sier politiadvokat John Skarpeid til VG.

Politiet bekreftet fredag overfor Dagbladet at det var etterlatt håndskrift på pakken.

Det er ifølge ØB også gjennomført en rekke avhør i saken.

VG skriver også at det i løpet av torsdagen gikk ut en melding internt i politiet med navn på mannen de mente kunne stå bak den improviserte bomben, og at han beskrives som ustabil og er dømt for en bombetrussel tidligere. Bomben som ble ble levert til politihusets postmottak onsdag morgen, var ifølge politiet laget for å gjøre skader på mennesker.

LES OGSÅ: Bomben: Dette vet vi om saken

Enorm innsats

Skarpeid sier til Østlandets Blad at det ligger en enorm innsats fra politiet med bistand fra Kripos og andre instanser bak pågripelsen.

– Folk har jobbet døgnet rundt for å finne taktiske og tekniske bevis som kunne knytte denne personen til pakken. Det innebærer å sjekke hva denne pakken er lagd av, undersøke hvor gjenstandene er kjøpt og gjennom DNA og fingeravtrykk bekrefte eller avkrefte hvem som har tatt i pakken, sier Skarpeid.

LES OGSÅ: Har varslet alle politidistriktene etter bombefunn i Ski: – Dette er en svært alvorlig situasjon for politiet

Godt kjent av politiet på Romerike

Tidligere fredag ble det kjent at det var skrevet med håndskrift på pakken, og dette er et av flere momenter i saken, men ikke vært avgjørende alene, ifølge politiadvokaten.

– Det er ingen andre mistenkte i saken. Etterforskningen vil kartlegge om han har gjort det alene eller hatt medhjelpere, sier Skarpeid.

Skarpeid forteller at mannen er godt kjent av politiet på Romerike fra før.

– Han har tidligere drevet med tagging av lensmannskontoret og av tingretten der oppe, og vist en oppførsel som viser at han har et anstrengt forhold til politi, sier Skarpeid til ØB.

Nå jobbes det videre med å få satt mannen i avhør og sikre bevis. Her blir leiligheten til mannen viktig.

Artikkeltags