Gå til sidens hovedinnhold

Over 1800 ser på bildene til Hannah (19) daglig

Artikkelen er over 7 år gammel

Instagram er et av de raskest voksende nettsamfunnene per dags dato, og bildedelingstjenesten har på tre knappe år oppnådd over 150 000 000 aktive brukere, der ca 668 000 av dem er norske. En av dem er 19 år gamle Hannah Haraldsen Lindelien (18) fra Moss, som nylig rundet 1800 følgere på det sosiale nettverket.

På kaféen Café Riis, som ligger ved fossen i gamle Riis Mølle i Moss, møter jeg den atten år gamle Hannah Haraldsen Lindelien, bak instagramprofilen «JUNECHILDD». For litt over 1,5 år siden postet mossejenta av ren kjedsomhet sitt første bilde på Instagram. Lite visste hun om at hun kun noen måneder senere skulle få hundrevis av følgere. I dag er hun blant de som aktivt benytter seg av dette sosiale nettverket.

- Hvordan bilder legger du ut?

- Mange av bildene jeg legger ut er typiske hverdagsbilder, som for eksempel en katt i et vindu, blomster i trærne, hus jeg finner fascinerende og så videre. Innimellom blir det også noen så kalte «selfies» og noen bilder med venner nå og da, forteller Lindelien og legger til at hun selv ikke synes bildene hennes er noe særlig spennende på noen som helst måte.

Men siden hun har så mange følgere som er interessert i å se på bildene hennes, tror hun at personer kan finne bildene hennes inspirerende på en eller annen måte.

Se nettversjonen til Hannahs Instagram her

Faktumet at hun har så mange følgere har sine fordeler.

Mange fordeler

- Instagram er et medie som åpner for at man kan kommentere andres bilder, noe som gjør det svært personlig. Derfor er det lett å føle at man kjenner de man følger fordi man daglig ser på deres bilder, kommenterer de og får respons – og slik fortsetter det. Noen har faktisk tatt kontakt med meg gjennom Instagram, og jeg har blitt kjent med folk på den måten. Ikke at det er snakk om det store tallet, men de få jeg har blitt kjent med, er mennesker jeg er glad for at jeg kjenner den dag i dag.

Mange av bildene jeg legger ut er typiske hverdagsbilder, som for eksempel en katt i et vindu.

Attenåringen mener at å bli kjent med mennesker man ikke hadde fått mulighet til utenom, ikke er den eneste fordelen ved Instagram – for det finnes nemlig mange flere.

– Blant annet kan man være med å inspirere andre og selv bli inspirert, og det at man lettere kan holde seg oppdatert på for eksempel ulike arrangementer. Og ikke minst får man mulighet til å følge yndlingsartistene sine og ulike sommerfestivaler, som jeg liker veldig godt.

Men Lindelien råder også alle som aktivt bruker Instagram å være forsiktige.

Mister opphavsrett

- Instagram har den samme ulempen ved de fleste andre sosiale medier - at man skal være forsiktig med hva man legger ut av sensitive personopplysninger, da dette kan slå negativt ut hvis disse opplysningene faller i gale hender, er Lindeliens råd. En annen ulempe ved Instagram er også at når du legger ut et bilde på dette sosiale nettverket, mister du også rettighetene til bildet og det blir ikke bare «ditt» lenger.

Den 16. januar 2013, ifølge DataSkole, kom Instagram nemlig med nye vilkår som gjør at Instagram helt fint kan tjene penger fra annonsører som ønsker å bruke ansiktet eller bilder av dine kjære på TV, på web, i magasiner, i aviser osv. Og Instagram er ikke pålagt til å betale deg en eneste krone.

Alltid med deg

Bloggründer og foredragsholder innenfor digital kommunikasjon, Thomas Moen, ser ikke på dette som noen store ulemper, og viser til de stadig økende annonsørene som en større ulempe. Ellers er han veldig positiv til dette sosiale mediet, og ser mange fordeler ved det, noe han mener er grunnen til at Instagram bare blir mer og mer populært.

- Instagram er en rask, enkel og sosial måte å vise seg frem på.

Man får rask anerkjennelse og tilbakemeldinger, samtidig som denne bildedelingstjenesten er veldig visuelt. Fordelen er at den er mobil, og den er alltid med deg. Du blir også automatisk flinkere til å ta bilder gjennom bruk av filter Instagram blant annet tilbyr, forteller Moen.

- Hvorfor tror du Hannah Lindelien har trukket til seg så mange følgere?

- Det tror jeg rett og slett er fordi slike hverdagslige ting interesserer folk. Søte, hverdagslige ting. Folk liker å få et innblikk i andres hverdag, og ikke minst, som Lindelien selv forklarer - mange finner bildene på Instagram inspirerende.

Avslutningsvis kommer bloggründeren og foredragsholderen med noen tips for å stikke fram i Instagram-verdenen:

1. Legg ut bilder tre ganger om dagen.

2. Få kjendiser/folk med mange følgere til å legge ut bilder av deg.

3. Legg ut nærbilder, fremfor bilder som er tatt langt unna.

4. Vær aktiv. Kommenter og lik andres bilder.

Saken er skrevet av Julia Ngo for Malakoff skoleavis, i samarbeid med Moss Avis. Moss Avis samarbeider med flere skoler i mossedistriktet og elever fra disse skolene får pubisere artikler på moss-avis.no.

Kommentarer til denne saken