– Vi må aldri glemme

MINNESMERKE: En «snublestein» ble lagt ned ved Feierbakken 6 i Son til minne om Arthur Rosenberg. Barnebarnet Per Arthur Rosenberg (i midten) og hans kone Gunilla Kyller sammen med ordfører Tom Anders Ludvigsen.

MINNESMERKE: En «snublestein» ble lagt ned ved Feierbakken 6 i Son til minne om Arthur Rosenberg. Barnebarnet Per Arthur Rosenberg (i midten) og hans kone Gunilla Kyller sammen med ordfører Tom Anders Ludvigsen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det var et gripende øyeblikk da kunstneren Gunter Demnig la ned en snublestein i Son til minne om Arthur Rosenberg.

DEL

– Det føles historisk. Man blir stum. Det er mange følelser, sa Per Arthur Rosenberg.

Han er barnebarnet til Arthur Rosenberg, som bodde i Feierbakken 6 i Son. I 1942 ble jødiske Rosenberg arrestert. Han ble sendt til Grini, deportert og drept i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen samme år. Han ble 43 år.

Kona og sønnen klarte å komme seg til Sverige.

Snublestein

"Et menneske er ikke nevnt før dets navn er glemt". Det er overskriften for prosjektet Stolpersteine, på norsk Snublesteiner. Bak står den tyske kunstneren Gunter Demnig. Det er 23 år siden han la ned de første minnesteinene i Europa. Nå er det lagt ned over 60.000 slike snublesteiner over hele Europa.

STORT PROSJEKT: Kunstneren Gunter Demnig står bak prosjektet med snublesteiner. Siden 1994 er det lagt ned over 60.000 steiner over hele Europa.

STORT PROSJEKT: Kunstneren Gunter Demnig står bak prosjektet med snublesteiner. Siden 1994 er det lagt ned over 60.000 steiner over hele Europa. Foto:

Kunstneren lager ikke lenger alle steinene selv, men sa til Moss Avis at han personlig legger 95 prosent av steinene.

Jødisk Museum har tatt prosjektet til Norge, hvor det hittil lagt ned 479 snublesteiner. Steinene blir støpt ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde eller arbeidet fram til de ble deportert og drept. Hver stein representerer ett enkeltmenneske.

– Dette viser at verdenshistoriens største folkemord også fant sine ofre her, sa Dag Kopperud fra Jødisk Museum i Oslo.

Etterkommere, ildsjeler og kommuner har engasjert seg for å få lagt steiner, og ordfører Tom Anders Ludvigsen takket blant andre Arjo van Genderen for innsatsen for å få oppført en snublestein til minne om Arthur Rosenberg.

Tøyblomster

Blant de fremmøtte var Inger Bodil Kjørsvik Levin. Hennes mor kjøpte tøyblomster av ekteparet Rosenberg, som de hadde laget. Hun hadde tatt vare på blomstene i alle årene siden. Nå fikk barnebarnet Per Arthur Rosenberg tilbake de vakre tøyblomstene av Kjørsvik Levin.

En av blomstene fikk være med når snublesteinen ble lagt ned i bakken.

– I dag står vi her og minnes. For noen dager siden var det noen som gikk i tog i Kristiansand. Hva er det som gjør at noen glemmer? Dette var mennesker som tapte for en sak som aldri burde vært. Vi må ikke glemme, sa ordfører Tom Anders Ludvigsen.

Artikkeltags