Sons lokale «berømtheter»

– Oluf Dietrichson var med på en stor bragd da han krysset Grønland sammen med Nansen, fortalte Vidar Vanberg.

– Oluf Dietrichson var med på en stor bragd da han krysset Grønland sammen med Nansen, fortalte Vidar Vanberg.

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Den «fargerike» maleren Dørnberger skjøt midtskill på Herman Wildenvey, mens Oluf Dietrichson fulgte Nansen på ferden over Grønland. Det var historisk sus over kåseriet om «berømtheter» fra Son.

DEL

For nå er Vidar Vanberg i gang igjen med sine historiske kåserier om Son i gamle dager. Og det setter publikum åpenbart pris på – for det var fullt hus på Klubben da den nye foredragsserien startet.
Og Vanberg tok utgangspunkt i Nansens ferd over Grønland i 1888. Med på denne sagnomsuste ferden var nemlig soningen Oluf Dietrichson fra Stavnes gård. Vidar Vanberg presenterte et knitrende opptak med Dietrichson fra 1930 tallet, hvor soningen skryter hemningsløst av Nansens lederegenskaper. Han karakteriserer Nansen som den ideelle leder. Med sin erfaring var Dietrichson senere med på planleggingen av Roald Amundsens ekspedisjoner.
Videre presenterte Vanberg en annen eventyrer som flyttet til Son, nemlig Georg Wedel Jarlsberg. Han dro til Argentina og havnet ved en misforståelse på dødscelle. Heldigvis for Jarlsberg ble forholde oppklart. Han flyttet senere til Paraguay og så til Østerrike, hvor han var konsulatsekretær.
Han var utrolig nok med på å stifte skiforbundet i Østerrike og arrangerte det første skirennet i Graz. Senere flyttet han til Son og utmerket seg som en flink tegner, dyktig fotograf og utmerket seiler. Han hadde ikke glemt interessen for ski og brukte hundespann til Moss om vinteren. Etter hvert ble Jarlsberg utenrikskorrespondent for Aftenposten.
Vidar Vanberg presenterte også historien om maleren Karl Dørnberger som skjøt midtskill på Herman Wildenvey da han ferierte i Son. I tillegg viste Vanberg en rekke av tegningene som ordføreren i Son den gangen, Othar Holmboe, tegnet for vittighetsbladet Korsaren. Dette burde gi ordfører Tom Ludvigsen noen ideer til neste møte i kommunestyret i Vestby… .

Artikkeltags