Spar tusenlapper p å tann-legebehandling i Litauen

BILLIGE TANNLEGER 
Tannlegene Margarita Cibulskiene og Rita Baranauskiene har hatt nordmenn til behandling før. 
– Stort sett får vi besøk av utlendinger som har større arbeid i vente, forteller tannlegene.

BILLIGE TANNLEGER Tannlegene Margarita Cibulskiene og Rita Baranauskiene har hatt nordmenn til behandling før. – Stort sett får vi besøk av utlendinger som har større arbeid i vente, forteller tannlegene.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

PALANGA/KLAIPEDA: Investerer du 2–300 kroner i en flybillett kan du spare flere tusenlapper på å gå til tannlegen i Litauen.

DEL

I februar åpner Norwegian ny flytrute mellom Rygge og Palanga vest i Litauen. Det åpner et marked med langt lavere priser på tjenester enn vi er vant til i Norge, selv om kvaliteten stort sett er like bra.
Spesielt om du har større og kostbare reparasjoner på gang munnen, kan det være smart å velge en tannlege i lavkostlandet på andre siden av Østersjøen. Prisene er opp til fem ganger billigere enn hva samme behandling ville kostet i Moss!

Lave kostnader

Det er lave lønninger og lave utgifter gjennom hele kostnadskjeden som gjør at tannlegene i Litauen kan tilby slike priser. Likevel har tannlegene tilsvarende utdanning som kollegaene i Norge, og de bruker samme materiale og utstyr. Litauen er EU-medlem og må følge samme standarder som resten av unionen. Blant annet må alt utstyr være CE-merket.
Vi besøkte Danvite tannklinikk i Klaipeda, en by som ligger en halvtimes kjøring unna flyplassen i Palanga. Der har de brukt laserborr i behandlingen lenge, noe som reduserer eventuelle smerter for pasienten. Ifølge Tannlegeforeningen her hjemme er laserborr fremdeles på prøvestadiet i Norge.

Mange utlendinger

-Vi har besøk av utlendinger fra mange land, også fra Norge. De fleste kommer når de har større arbeid på gang, som å sette inn broer eller kroner, forteller tannlege Margarita Cibulskiene til Moss Avis.
Hun forteller at metallkeramisk helkrone vil koste 1 280 kroner i hennes tannklinnikk, og at en fullkeramisk helkrone koster fra 2080 til 3520 kroner norske kroner. Implanter koster 7200 kroner per implantat, jobb og materiale inkludert..
En ringerunde til to tannleger i Moss viser at helkroner koster cirka 4500 og 5000 kroner, mens et implantat fort kan koste det dobbelte av Litauen. En vanlig tannlegekonsultasjon i Litauen koster 120 kroner, mens det i Moss kan koste 590 kroner, men da inkluderes både puss og rens.

Eget valg

– Vi har utdanning fra Kaunas medisinske universitet her i Litauen. Vi er seks tannleger, en odontolog og en kirurg. Sistnevte utfører implantatene, forteller Cibulskiene.
Hun sier de gjerne tar i mot nordmenn, men håper de bestiller på forhånd slik at behandlingen kan tilpasses flyrutene. Norwegien vil fly til Litauen to ganger i uka, slik at passasjerene får tre eller fire dagers opphold i Litauen.
Infosjef Morten Rolstad i Tannlegeforeningen vet at tannleger i Øst-Europa er billigere enn i Norge, og synes det må være folks eget valg hvor de ønsker å la seg behandle.
– Men de bør være obs på materialbruk og kvalitet, og vite at de faller utenfor sikkerhetsnettet i det norske helsevesenet som omfatter garantier, klageadgang, forsikringer og eventuelle erstatningsordninger, sier Rolstad.
Foreløpig får nordmenn heller ikke ta med seg trygdeytelser til utlandet.

Sjekk kvaliteten

Forbrukerrådet har merket økt interesse fra nordmenn som leter etter billige behandlinger i Øst-Europa, og ser ingen grunn til at vi skal være skeptiske.
– Det er flott at folk orienterer seg om tjenester, pris og kvalitet, men vi råder til å sjekke spesialistenes bakgrunn og kvaliteten på materialet først, sier underdirektør Helene Falch i Forbrukerrådet.
Hun gir deg disse rådene:
1) Sjekk om spesialisten har offentlig godkjenning - eller en annen godkjenningsordning.
2) Skaff deg best mulig informasjon om utstyr og materialbruk. Er det som i Norge, eller kan det sammenlignes med noe annet du kjenner?
3) Har legene referansepasienter du kan snakke med?
4) Undersøk hvilke klageordninger som finnes og om spesialisten er forsikret mot erstatningskrav.
5) Vær klar over at hvis du er uheldig, kan det være mer krevende å gjennomføre reklamasjoner i utlandet sammenlignet med Norge. n

Artikkeltags