Du har hørt det gang på gang: Alltid betal i lokal valuta når du er i utlandet. For når du er i utlandet og blir spurt om du vil betale i norske kroner eller lokal valuta, kan du bli snytt for ganske mye penger ved å betale i norske kroner, skriver Nettavisen Side3.

Årsaken er at kredittkortselskapene benytter den såkalte midtkursen + 2,5 prosent i gebyr når du handler i utlandet, men hvis du betaler i norske kroner er det butikken selv som bestemmer vekslingskursen.

Les også: Derfor er det ikke systembolag på Nordby og Töcksfors

Har spart en god del

Som oftest er butikkenes kurs mye dårligere enn det Visa eller MasterCard får benytter.

På en tur over svenskegrensen har normal prosedyre vært at det har kostet omtrent tre kroner ekstra per hundrelapp hvis du "betaler med norske kroner".

LES OGSÅ: Nå åpnes nytt kjøpesenter i Strømstad

Nå har det snudd

Men etter at den norske kronen har tapt seg vesentlig i verdi mot den svenske kronen det siste halve året, har det oppstått en ny situasjon:

Den norske kronen har blitt mindre verdt enn den svenske.

I mai kostet en svensk hundrelapp under 90 kroner, mens den i løpet av de siste par ukene tidvis har vært over 101 kroner. Når man legger på 2,5 prosent i gebyr, har en svensk hundrelapp effektivt kostet opp mot 104 kroner, skriver avisen.

Og selv om kursen nå igjen er rundt 100 kroner, sørger gebyret på 2,5 prosent at kursen faktisk må under 97,6 for at du ikke effektivt skal betale mer enn 100 norske kroner for en svensk hundrelapp.

LES OGSÅ: Mye trafikk, få beslag

Har "låst" kursen

Grensehandel-kjøpesentrene lever nær utelukkende på norske kunder, og vet at det kan ha negative konsekvenser om kundene opplever at de har gått fra å tjene gode penger på valutaforskjellen til at en norske hundrelapp ikke engang gir dem 100 svenske kroner.

Noen av disse sentrene, blant annet giganten Nordby ved Svinesund, bestemte seg tidligere i år derfor for å ikke justere kursen sin forbi 1-til-1, selv om utviklingen i kronekursen skulle tilsi dette.

- Vi driver grensehandel og det er i hovedsak nordmenn som handler hos oss. Om de kommer med norske eller svenske kroner, ser vi ikke forskjell på det. Gjennom hele sommeren har kursen vært omtrent lik mellom 96 og 98 kroner, sa senterleder Ståle Løvheim til Nettavisen tidligere i høst.

Sparer på det du egentlig ikke bør gjøre

Etter hvert som som den norske kronen svekket seg enda mer, har de likevel ikke gått bort fra denne kursen på 1-til-1. Denne kursen gjelder også om du velger å betale med "norske kroner" når du drar kortet.

Løvheim forklarer saken slik overfor Side3:

- Vi velger å holde lik kurs for å gi våre kunder en forutsigbarhet ved å grensehandle hos oss. Så lenge kursen ligger rundt 100, har vi valgt å holde den lik, og den blir vurdert fra dag til dag. Vi har hatt samme kurs siden midten av juni, noe vi tror at våre kunder setter pris på.

Den praktiske konsekvensen er at hvis du nå velger å betale med "norske kroner" på kjøpesentre som har låst kursen til 100/1-til-1, så sparer du penger hvis kronekursen er over 97,6 - noe den har vært siden midten av september. Og jo dårligere kronekursen er, jo mer sparer du.

Løvheim forteller at til tross for den svekkede kronekursen det siste året, har de opplevd rundt to prosent flere besøkende hittil i år, og en omsetningsøkning på 3,5 prosent.

PS: At enkelte grensesentre har låst kursen, betyr ikke at hovedregelen om å betale i lokal valuta er opphevet. I nær sagt alle andre situasjoner lønner det seg å la kredittkortselskapet foreta vekslingen for deg.