Advarer mot svindelmailer fra «Skatteetaten»

Artikkelen er over 2 år gammel

I løpet av onsdagen har Skatteetaten fått nærmere 400 meldinger om phishing-forsøk på e-post.

DEL

Ifølge en nyhetsmelding på nettsidene til Skatteetaten har etaten fått melding om at det er sendt ut falske e-poster om skatterefusjon. En slik epost dukket også opp i innboksen til Moss Avis, med avsender «support@altinn.no». I eposten hvor det blant annet står «Du har krav på en skattemessig tilbakebetaling på 3.120 NOK», blir mottaker bedt om å klikke på en lenke og fylle ut skjemaet riktig før slutten av november for å slippe å miste refusjonen og eventuell fremtidige krav.

LES OGSÅ: Finansdepartementet misbrukt i epost-svindel (+)

Tilgodebeløp

Eposten som Moss avis har mottatt er signert «© Skatteetaten 2016». I emnfeltet står det: «608/LB9187767».

– Dette er et såkalt phising-forsøk for å lure til seg kredittkortnummer og koder. I e-posten får mottaker beskjed om at hun eller han vil få tilbakebetalt et tilgodebeløp på skatten. For å få utbetalt pengene må mottaker sende inn BankID- informasjon ved å trykke på en lenke. Vi har sett lignende svindelforsøk tidligere. Vi advarer når nye varianter dukker opp. Denne phishing-runden ble vi oppmerksomme på i dag rundt klokka 10, forteller pressesjef Merete Bergeland Jebsen i en e-post til Moss Avis. 

Siden da har de mottatt i underkant av 400 eposter om dette fra publikum.

– Vi råder alle til å ikke svare på slike e-poster, og heller ikke klikke på lenken. Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via epost. All vår elektroniske kommunikasjon med skattytere som omfatter personsensitive opplysninger skjer innlogget via Altinn. Om du har skatt til gode vil utbetalingen i forbindelse med skatteoppgjøret skje automatisk til kontonummeret du har registrert.

– Vanskelig å stoppe

Hun vet ikke om noen har latt seg lure av dette svindelforsøket.

– Akkurat nå kan vi si at mottakerne av disse mailene har vært veldig flinke til å ikke la seg lure. Har du likevel fylt inn kredittkort eller bankinformasjon råder vi deg til å kontakte banken din snarest mulig for sperring av kort. Du bør også følge med på kontoaktiviteten din den nærmeste tiden.

Det er slett ikke første gang Skatteetaten går ut og advarer mot falske e-poster. Blant annet var det noen som utga seg for å være dem med påstand om skatterefusjon i juli i år.
– Skatteetaten har en sikkerhetsavdeling som følger nøye med, og som gjør selvstendige undersøkelser for å kartlegge konkrete svindelforsøk. Svindelforsøk vurderes fortløpende og anmeldes til politiet. Skatteetaten ser alvorlig på alle svindelforsøk. Det er dessverre vanskelig å stoppe slike utsendelser, derfor er vi opptatt av å informere så godt som mulig, slik at publikum kjenner igjen slike svindelforsøk og handler rett, sier Bergeland Jebsen.

LES OGSÅ: DNB advarer mot ny svindel

Artikkeltags