Maximat går til frontalangrep på TV 2 etter kylling-påstand

Ole Lind er butikksjef i MaxiMat på Nordby. Han er lite fornøyd med TV 2s fremstilling av prisene på kylling.

Ole Lind er butikksjef i MaxiMat på Nordby. Han er lite fornøyd med TV 2s fremstilling av prisene på kylling. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– De ønsket ikke å sammenligne med vårt billigste alternativ.

DEL

(Nettavisen)

Nordmenn på harryhandel hamstrer kyllingfilet fordi de tror det er billigere i Sverige. Det er feil, sier Forbrukerrådet til TV 2.

– Mange tror at alt blir billigere så fort man kommer over grensa, men slik er det ikke, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet.

På oppdrag fra Matkontrollen har forsker og ernæringsbiolog Birger Svihus ved Universitetet i Ås sett på de to mest populære svenske kyllingfilet-produktene Guldfågeln og Kronfågel.

Konklusjonen er at den svenske kyllingfileten ser mye billigere ut på prislappen. Realiteten er ifølge forskeren at svensk kyllingfilet inneholder mer væske enn den norske, og derfor veier mer. Slik får du egentlig mindre kjøtt for pengene på harryhandel.

Den svenske kyllingfileten ser ut som et helt naturlig, ubearbeidet produkt. Rett og slett kyllingfilet. Men det er feil – fordi kjøttet inneholder 13 prosent saltvann, sier Svihus.

Reagerer kraftig

Torsdag sender TV 2 programmet Matkontrollen der de har sammenlignet pris og kvalitet på norsk og svensk kylling - der konklusjonen er krystallklar: «Du blir lurt».

Årsaken er ganske enkelt at i den svenske kyllingen, er det gjerne sprøytet inn 13-19 prosent vann. Dette spiser opp prisforskjellen.

Mange tror at alt blir billigere så fort man kommer over grensa, men slik er det ikke, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet til TV 2.

Mener TV 2 ikke ville sammenligne likt

Men nå går Maximat-sjef Ole Lind til frontalangrep på TV 2.

– TV 2 Matkontrollen har vært på besøk blant annet hos oss på Maximat Nordby og filmet. Dette vises i kveld, og vi har ikke fått se hvordan dette er klippet sammen. De ønsket da å sammenligne prisen på norsk First Price-kyllingfilet og svenskmerkevare fra Kronfågel og Guldfågeln. Prisen de viste til hos First Price var 92,16 pr. kg. Korrigert for marinade og kronekurs, var kiloprisen hos oss 89,71 kr pr kg. For fersk kylling ca. 10 kr mer pr. kg, sier Lind til Nettavisen.

– De ønsket ikke å sammenligne prisen med vårt billigste alternativ som koster kr 50,41 pr kg omregnet til norske kroner. De ville heller ikkesammenligne med norsk merkevare som Prior eller Den stolte Hane, som i Norge koster mellom 130 og 160 kr pr kg for samme produkt

Vann brukes mye i Sverige

Det billigste produktet de selger på Maximat, er et kyllingprodukt med hele 19 prosent saltvann.

– I prisen på 50,41 er det tatt høyde for marinade og dagens kronekurs. Kyllingen koster 89,90 pr 2 kg pk. Vi har også kyllingfileter helt uten tilsatt marinade. Vårt billigste alternativ koster 59,90 pr kg, sier Lind.

At dette er noe lureprodukt for nordmenn avviser han.

– Når det kommer til marinade er det noe som er vanlig i Sverige. Det er bestselgerne fra Kronfågel og Guldfågeln i hele Sverige - ikke et produkt som selges på grensen for å «lure nordmenn» som det insinueres her.

– Tall fra Eurostat de siste år, har vist en prisdifferanse på norske og svenske dagligvarer som ligger på rundt 35%. Forrige VG undersøkelse viser at prisen var 50 prosent lavere i Sverige.

TV2: Valgte de mest populære

Redaksjonsleder Heidi Hegvik i Mastiff, som produserer Matkontrollen for TV 2, svarer slikt på utspillet fra Maximat-sjefen:

- Vi i Matkontrollen ønsket å se på prisene på de mest populære svenske kyllingfiletene Kronfågel og Guldfågeln. Nordmenn kjøper hundrevis av tonn av disse kyllingfiletene på grensa hvert år. Vi ville undersøke om det lønner seg å dra til Sverige for å kjøpe disse, og fant ut at det ikke gjør det dersom man kjøper norske First Price sitt produkt. Man kan altså spare fem kroner per kilo på å kjøpe fersk, norsk kylling her hjemme i Norge, framfor å kjøpe de mest populære frosne svenske kyllingfiletene på grensa, sier Hegvik.

- Og da har vi ikke regnet med hva forbrukerne må ut med i bompenger og bensin. Vi har regna ut prisen ved å trekke fra saltvannet, og basert oss på gjennomsnittskursen for 2016.

- Poenget vårt er: Du får billigere norsk, fersk kyllingfilet i Norge enn de mest populære svenske kyllingfiletene i Sverige hvis du trekker fra saltvannet i den svenske kyllingen. Dette kommer tydelig fram i vår reportasje i Matkontrollen.

Artikkeltags