Sykler Norge på langs

TØFFINGER: Alf Wilhelmsen fra Sarpsborg og Bedir Yiyit fra Våler har syklet landet på langs. (Foto: privat)

TØFFINGER: Alf Wilhelmsen fra Sarpsborg og Bedir Yiyit fra Våler har syklet landet på langs. (Foto: privat)

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Mens Tour de France-feberen herjer Europa, har syns- og hørselshemmete Bedir Yiyit lagt ut på en ambisiøs sykkeltur fra Nordkapp til Lindesnes. I natt kom han i mål.

DEL

Sammen med ledsager Alf Wilhelmsen fra Sarpsborg dro Bedir Yiyit fra Våler til Nordkapp for å starte sykkelturen 8. juli. Da Moss Avis var i kontakt med de to syklistene i går ettermiddag, hadde de en rast i Arendal.
– Nå har vi bare drøye 130 kilometer igjen, så vi kommer nok frem til Lindesnes i løpet av kvelden. Det har vært en fantastisk tur, sier Bedir Yiyit. Han omtaler den lange sykkelturen som en drøm som har gått i oppfyllelse. Wilhelmsen og Yiyit har hatt 13,5 dager på sykkelsetet.

Ble påkjørt av bil

Da Wilhelmsen og Yiyit kom til Fauske, måtte de velge om de skulle sykle kystveien eller E6. Valget falt på Europavegen, noe som skulle vise seg å by på problemer.
– Vi måtte gjennom noen lange fæle tunneler. De var veldig mørke og det var stor biltrafikk. Da vi trodde vi hadde vært gjennom de verste, ble vi påkjørt i en tunnel, forteller Wilhelmsen.
– Jeg hørte et brak bak meg, og så gikk vi over ende. Sjåføren påsto at han ikke hadde sett oss.
Begge syklistene måtte på legevakten med blant annet skrubbsår og brist i ribbenet. Verre gikk det med sykkelen.
– Bakhjulet ble deformert, og ramma knakk. Dermed måtte vi vente på ny tandemsykkel, og fikk et uplanlagt 3,5 dagers opphold i Bodø, sier ledsageren.

Lang etappe

Wilhelmsen kritiserer flere av veistrekningene underveis for dårlig skilting og mangel på alternative ruter, men ser først og fremst tilbake på turen som en flott opplevelse. Han beskriver startstedet som den flotteste etappen.
– Nordkapplatået var fantastisk. Der opplevde vi vakker natur og to årstider på én dag.
Turens lengste etappe valgte Østfold-syklistene å legge til strekningen Trondheim - Oslo.
– Vi syklet Trondheim-Oslo i ett. Det ble 27 timer på sykkelsetet sammenhengende, sier Bedir Yiyit.
Yiyit flyttet til Norge fra Tyrkia for seks år siden, og har ikke tenkt til å gi seg med sportslige utfordringer med det første. Den syns- og hørselshemmete Vålermannen er nemlig aktiv i flere idretter, blant annet ski og svømming.
– Dersom jeg får med meg pilot og sponsorer, planlegger jeg å sykle Birkebeinerrittet og løpe New York maraton, avslutter den spreke norsk-tyrkeren og legger ut på turens siste etappe.
sigrid.holmsen@moss-avis.no
Tlf. 41608417

Artikkeltags