Snart går Telenor igang med å stenge ned 3G-nettet. For mange privat- og bedriftskunder betyr dette at telefoner, nettbrett og andre ting og tjenester som går på 3G-nettet må fornyes, melder selskapet i en pressemelding.

Stengingen starter allerede i januar 2019, og Østfold og Akershus er blant fylkene som står først på lista. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor understreker imidlertid overfor Moss Avis at det er 3G på 900 MHz-båndet, som først og fremst benyttes langs veier og i mindre tettsteder, som blir stengt først, mens 2100 MHz-båndet som primært benyttes i større byer og tettsteder kommer i neste omgang.

– Få vil merke det der hvor de bor før i 2020, sier han.

Viltkamera

3G-nettet kom til Norge i 2003, og gjorde det for alvor mulig å surfe på internett med mobiltelefonen. Nå er det nesten ikke noe aktivitet i dette nettet lenger, og det er 4G med langt raskere hastighet som har overtatt.

– For å rydde veien for fremtidens løsninger, starter vi 3G-stengingen neste år, forteller Bjørn Ivar Moen, fungerende leder for Telenor Norge.

Bjørn Amundsen mener det er helt nødvendig å stenge 3G for å gi bedre tilbud på 4G, og ber privat- og bedriftskunder merke seg at endringen kan få direkte konsekvenser for mange.

– Når vi erstatter 3G-nettet med 4G, vil de som bruker dette 3G-nettet i dag til ringing eller data, bli berørt. Dette gjelder blant annet de med 3G-utstyr (viltkamera, etc.), utdaterte SIM-kort, og de som ikke kan aktivere 4G Tale på mobiltelefonen.

Mange av tjenestene som berøres er ifølge Telenor eid av eldre mennesker, mens ungdommen gjerne er mer opptatt av å ha nytt utstyr. 

– Når vi stenger nettet, vil mye av utstyret slutte å virke eller ha dårligere virkning. Hvis du bruker telefonen til å surfe på 3G, vil telefonen fra nå av i mange tilfeller fortsatt kunne brukes til å ringe over 2G-nettet, men ikke til å surfe, opplyser Amundsen, som mener ungdommen kan gi en hjelpende hånd.

– Er du i tvil om telefonen din er berørt, sjekk med ungdommen rundt deg. Telenors kundesenter og Telenorbutikken kan også hjelpe. Og skulle du ha behov for helt ny telefon, hjelper vi deg selvsagt med å få overført alt du har liggende på din gamle telefon til din nye.

Østfold og Akershus først

Arbeidene starter i 2019 og sluttføres i 2020. Ifølge Telenor stenges 3G-nettet fylkesvis:

I januar, februar, mars stenges nettet i disse fylkene: Agder, Buskerud, Hedmark, Trøndelag, Akershus, Hordaland, Oppland, Telemark, Vestfold og Østfold.

I april, mai, juni: Akershus (som ikke ble stengt i 1.kvartal), Buskerud (som ikke ble stengt i 1.kvartal), Hedmark, Hordaland (som ikke ble stengt i 1.kvartal), Oppland (som ikke ble stengt i 1.kvartal), Østfold (som ikke ble stengt i 1.kvartal)

I juli, august, september: Møre og Romsdal, Trøndelag, Sogn og Fjordane

I oktober, november, desember: Nordland, Troms, Finnmark, Svalbard

Disse blir berørt av 3G-stengingen:

De som har en 3G-mobil som de benytter til å surfe nettet, vil ikke lenger kunne koble seg opp på annet nett enn 2G. Dette vil redusere hastigheten betydelig.

De med 3G-mobil eller 4G-mobil uten støtte for 4G Tale vil bli påvirket. Når 3G-nettet blir avviklet vil en 3G-mobil automatisk koble seg til 2G-nettet. Dette vil gi en økt oppkoblingstid på omtrent 15 sek og mulig følelse av brudd på linjen.

Hvis du har viltkamera, «ring hytta varm» og annet M2M-utstyr (maskin til maskin) som krever eller kun støtter 3G, vil du oppleve treg forbindelse eller at det ikke lenger fungerer.

Trenger du mer informasjon: https://www.telenor.no/privat/dekning/slukking-av-3G-nettet.jsp