Gå til sidens hovedinnhold

@Tittelen:Rygge kirke eldre enn antatt

Artikkelen er over 14 år gammel

Rygge kirke er to–tre tiår eldre enn tidligere antatt. Prøver som er tatt av treverket i skipets takkonstruksjon, viser at kirken høyst sannsynlig ble bygd cirka 1170.

Ola Storsletten, forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU), har tatt en relativt ny metode i bruk i jakten på en mest mulig presis datering blant annet av landets middelalderkirker i stein. Det handler om årringdatering, såkalt dendrokronologi.
Ved å ta ut treprøver fra taket i kirkene har Storsletten med stor grad av nøyaktighet kunnet fastslå når tømmeret i takkonstruksjonen ble hugget.
Middelalderkirken i Rygge er én av de 14 kirkene som Storsletten har kunnet tidfeste temmelig nøyaktig.
– I prøvene vi har tatt av den originale takkonstruksjonen i Rygge kirke, mangler vi bark-kanten. Men den ytterste årringen kan dateres til året 1169. Vi må altså ta noen små forbehold. Men med et mulig avvik på noen få år er 1170 det året da Rygge kirke ble reist, sier Storsletten til Moss Avis.
– Det er altså i taket over selve skipet at vi har tatt ut treprøver. Koret i Rygge kirke er eldre enn skipet. Nøyaktig hvor gammelt koret er, vet vi ikke, tilføyer han.
NIKU-forskeren fremholder for øvrig at Rygge kirke er svært interessant, bred og stor som den er.
– Opprinnelig sto det stolper ned i kirkerommet – stolper som med tiden er blitt kledd inn. Men oppe på loftet i Rygge kirke finner man et kryperom, cirka to meter høyt, mellom loftets gulv og himlingen i kirkerommet. I dette kryperommet, som svært få kjenner til, kommer de opprinnelige stolpene opp – med original dekor og malte ranker, sier Storsletten entusiastisk.
– Årringdatering er et fantastisk redskap som gir oss utrolige muligheter til å grave i fortiden på en helt annen måte enn det som har vært tilfellet. Men jeg må også si at de som tidligere har anslått alderen på norske stein- og stavkirker, har truffet forbløffende godt, sier han.
I mossedistriktet har vi ytterligere tre middelalderkirker i stein – Råde, Våler og Hobøl. Ingen av disse har Storsletten kunnet datere nøyaktig ved hjelp av dendrokronologi. Årsaken er ganske enkelt at det originale treverket i taket er skiftet ut i disse kirkene.
– Men jeg vil tro at både Hobøl, Våler og Råde ble reist på 1100-tallet, sier Ola Storsletten.
per.johansen[AT]moss-avis.no
Tlf. 69205019