Må kjøre ut 6000 liter drikkevann hver uke til dyra på Sletterøyene

TØRSTE: Kuene på Nordre Sletter flokker til vannbåten som unger til en isbil.

TØRSTE: Kuene på Nordre Sletter flokker til vannbåten som unger til en isbil. Foto:

Sauene og kuene på Sletterøyene rammes av den ekstreme tørken. De er avhengige av å få tilkjørt ferskt drikkevann flere ganger i uka.

DEL

Det er per dags dato 21 kuer og i underkant av 80 sauer på beite på Nordre Sletter. De må få tilkjørt drikkevann med båt tre ganger i uka i den ekstreme varmen. Skipper i Skjærgårdstjenesten, Lars Espen Benjaminsen, forteller at det er svært uvanlige tilstander.

– Det er tredje gangen vi har måttet kjøre ut vann til dyra på 36 år. Det er svært sjeldent det er så ekstrem tørke som nå, sier han.

Kuene er helt avhengig av det tilkjørte vannet for å få slukket tørsten, mens sauer trenger mer salter og derfor kan drikke litt saltvann. Det er nesten helt tomt for ferskvann på øyene. Totalt 6000 liter kjøres ut hver uke.

Knut Huseby er plassjef og lærer på Tomb videregående skole som eier dyrene. Han forteller at det finnes ferskvannsbrønner på øyene, men at de også er bortimot tomme. De har daglig har tilsyn med dyra. Huseby håper de slipper å hente dyrene hjem før planlagt tid, i september.

– Det har jo gått bra til nå, så jeg håper de kan bli der hele sesongen. Det ser jo ikke ut til at vi får noe hjelp i form av nedbør så vi er veldig glade for hjelpen fra Skjærgårdstjenesten som vi har en avtale med, sier han.

Flyttet alle til Nordre

Huseby forteller at beitedyrene er med på å fikse landskapet på øyene, og at det er mest ideelt å ha dem gående der ut hele sesongen.

– Vi vurderer hele tiden om de kan bli. Vi har drevet og flyttet dyr til den øya med best beiteforhold nå, sier plassjefen.

Benjaminsen i Skjærgårdstjenesten bekrefter at alle dyrene nå befinner seg på den ene øya, der det er mest mat.

– Hvordan påvirker tørken matforsyningen til dyra?

– Tidligere i sommer har vi måttet kjøre ut fôr til sauene på Søndre Sletter og Mellom Sletter. Forrige uke flyttet vi sauene fra Søndre og i dag flyttet vi resten. Nå er alle dyra på Nordre Sletter og der er det nok mat til både sauer og kuer, forteller Benjaminsen.

Siden det blir litt ekstra styr og mye kjøring i sommer så prøver de å slå flere fluer i én smekk.

– Vi kombinerer vannleveringen med de søppelrundene vi tar ellers, slik at vi slipper å dra ens ærend med vannet, forklarer skipperen.

Artikkeltags