- En dag der ingen skal bli drept eller hardt skadd i trafikken

Torsdag 26. september har Europa som mål at ingen på kontinentet skal dø i trafikken. Illustrasjonsfoto.

Torsdag 26. september har Europa som mål at ingen på kontinentet skal dø i trafikken. Illustrasjonsfoto. Foto:

Torsdag 26. september har Europa som mål at ingen skal dø i trafikken.

DEL

Det er målet med dagen som blir kalt EDWARD-dagen. Edward er en engelsk forkortelse for European day without a road death. En europeisk dag hvor ingen skal dø i trafikken.

26. september markeres over hele Europa.

Markeres i europeiske land

– Når du sitter bak rattet, er det viktig at du har oppmerksomheten rettet mot trafikken, og hele sanseapparatet med deg. Vi kan ikke skru av tankene, men hva om vi alle sammen bruker bilturene i høstferien på å øve på å «bare» kjøre bil når vi kjører bil, oppfordrer Rita Aarvold i Statens vegvesen.

Dagen ble lansert av politiets europeiske nettverk (TISPOL) i 2016, og markeres i en rekke land med arrangementer og aktiviteter.

Statens vegvesen oppfordrer trafikantene til en oppmerksom start på høstferien.

Talsperson i Statens vegvesen Rita Helen Aarvold.

Talsperson i Statens vegvesen Rita Helen Aarvold. Foto:

– Det holder ikke bare å ha blikket på veien og hendene på rattet. Hodet må også være med. Mental uoppmerksomhet kan påvirke reaksjonsevnen din, og øke ulykkesrisikoen. Det er lett å tenke at mobilen har skylda i uoppmerksomheten, men mobilbruk er bare en liten del av et langt mer sammensatt problem, sier Aarvold.

– Mange som skal samarbeide i trafikken

Hun henviser til at hele 3 av 10 dødsulykker i trafikken skjer på grunn av uoppmerksomhet.

– Vi er mange som skal samarbeide på veien, både bilister og syklister, gående og sparkesyklene. I dette samspillet ligger det et enormt ansvar hos hver enkelt, et ansvar for at både du og de du møter kommer trygt fram, sier Aarvold.

EDWARD-dagen er en påminnelse om dette ansvaret. For å nå målet om ingen drepte og hardt skadde på veiene, må trafikantene samarbeide og være til stede i trafikksituasjonen.

Artikkeltags