77 personer skadd i vinterferietrafikken i fjor: – Bilbeltet funker ikke optimalt med tykk jakke på

Foto:

Mandag starter vinterferien i store deler av landet, og mange vil allerede i helgen kjøre til fjells. Flere vil beholde vinterjakken på under bilturen, men det kan gi dårligere sikkerhet.

DEL

Kun 1 av 10 pleier alltid ta av seg ytterjakken når de kjører bil, viser en spørreundersøkelse gjennomført av analyseinstituttet YouGov.

– Det burde vært langt flere. Kollisjonstester viser at bilbeltet ikke fungerer optimalt hvis man har en tykk jakke på seg. Ved en kollisjon tar det da lengre tid før sikkerhetsbeltet strammes, og risikoen for alvorlige skader øker. Kroppen beveger seg mer fremover, og selv om det er snakk om få centimeter her kan det gi store utslag ved et sammenstøt, selv i moderat hastighet. I en kollisjon er det små marginer som avgjør hvor skadd en blir, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

I vinterferien i fjor ble 77 personer skadd i trafikken, og forsikringsbransjen registrerte over 22.000 bilskader i forbindelse med trafikkulykker, viser tall fra Finans Norge. De materielle skadene utgjorde vel 450 millioner kroner. Det skriver Tryg Forsikring i en pressemelding.

La ikke barn feste bilbeltet selv

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har tidligere utført en omfattende kollisjonstest rettet mot barn som viste at akselerasjonen i brystkasse, nakke og hode økte markant i en kollisjon når barnet hadde en vinterjakke på under sikkerhetsbeltet. Noe som kan gi store indre skader.

– Lærdommen er å kle av barna ytterjakken, og la ikke små barn få feste beltet alene uten at en voksen sjekker at det sitter som det skal, tett inntil kroppen. Er beltet for slakk kan barn i verste fall skli delvis under beltet ved en kollisjon. Helst bør beltet være stramt over hoftene og skulder. I det daglige tror jeg mange voksne unngår å sjekke at beltet hos barn sitter stramt nok, spesielt på kortere bilturer, sier Brandeggen.

Artikkeltags