Går tur sammen hver uke – og har plass til flere

GÅGRUPPA: Kari Ørmen, Laila Karlsen, Einar Kvarme og Lise Madsen i gågruppa stortrives med å gå tur sammen.

GÅGRUPPA: Kari Ørmen, Laila Karlsen, Einar Kvarme og Lise Madsen i gågruppa stortrives med å gå tur sammen. Foto:

En gang i uka inviterer Diabetesforbundet alle som måtte ønske det til å gå tur sammen i Moss. Mange setter pris på det sosiale tiltaket.

DEL

Hver torsdag klokken 18.15 møtes en gjeng med godt voksne damer og menn ved Mossehallen for å gå tur sammen, det har de gjort i flere år. Gågruppa er i regi av Diabetesforbundet.

– I snitt er det fem personer med hver gang. Tilbudet er åpent for alle, man må ikke være medlem i Diabetesforbundet, sier Einar Kvarme. Han er ansvarlig for gågruppa og er kasserer i forbundets styre lokalt i Moss omegn.

Den eldste som er med på den ukentlige gåturen er 87 år gammel, og Kvarme selv er yngst, han nærmer seg 60 år.

– Det er en veldig hyggelig spasertur i passe tempo. Vi prater om alt fra diabetesutfordringer til nyheter og barnebarn, forteller Kvarme.

– Det er veldig sosialt og fint å kunne gjøre noe fysisk. Når man har noen å gå sammen med, blir man motivert til å møte opp hver gang, legger han til.

Samtaler om løst og fast

De fleste som er med i gågruppa har en form for diabetes og synes det er fint å kunne prate sammen om dette.

– Ingen med diabetes blir behandlet likt. Alle er sin egen behandler. Alt man dytter i munnen skaper en reaksjon hos blodsukkeret i kroppen. Noen tar tabletter, andre insulinsprøyter, forteller Kvarme.

Regelmessig fysisk aktivitet har stor innvirkning på reguleringen av blodsukkeret i kroppen, opplyser Diabetesforbundet på sine nettsider. Det beskytter også mot utvikling av hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og fedme – i tillegg til å være viktig for muskel-, skjelett- og leddhelsen.

«For personer som i utgangspunktet er fysisk inaktive anbefales generelt en halvtimes aktivitet med moderat intensitet hver dag. Klarer du å doble dette, får du ekstra gevinst», skriver de.

Plass til flere

Gågruppen har holdt på i fire-fem år nå og målet for 2019 er å fortsette med dette. De har også plass til flere.

– Alle som har vært med har følt at dette har vært veldig greit. Ulempen er at vi går tur på kvelden. Jeg vet at flere hadde satt pris på å gå tur på dagtid, sier Kvarme, og legger til at det heldigvis er lys ved Mossehallen i Nesparken.

Artikkeltags