Syntetisk DNA kan forhindre innbrudd

I løpet av sommerferien vil mange komme hjem til et robbet hus. Dersom du bruker syntetisk DNA kan du sikre deg mot eventuelle innbruddstyver.

I løpet av sommerferien vil mange komme hjem til et robbet hus. Dersom du bruker syntetisk DNA kan du sikre deg mot eventuelle innbruddstyver. Foto:

Hvert sommerferie blir det frastjålet verdier for hundrevis av millioner kroner fra norske hjem. Sommeren er høytid for innbrudd, og mange vil trolig møte et robbet hus når de kommer hjem etter sommerferien, men det finnes et triks som kan stoppe innbruddstyvene.

DEL

– Dessverre synder altfor mange med å forebygge innbrudd. De siste årene har det vist seg at bruk av syntetisk DNA til merking av verdigjenstander er en effektiv metode som får tyvene til å tenke seg om to ganger. Det er en enkel og billig måte å sikre dyre verdigjenstander på, og det gir dessuten politiet muligheten til å finne eieren av tyvgods dersom dette blir funnet senere, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

40 prosent nedgang i tyverier

Metoden går ut på å merke verdigjenstander med en usynlig væske med en unik koding. Dette gjøres med et stoff som kalles syntetisk DNA. Merkingen gjør det vanskeligere å omsette tyvgods, og lettere for politiet å finne eieren av tyvgodset.

- Vi har eksempler der metoden har vært tatt i bruk i boligområder i Norge som har vært plaget med en rekke innbrudd og tyverier. Oppslag med advarsler ble satt opp om at syntetisk DNA var tatt i bruk i området, og dette resulterte i en nedgang av antall tyverier i ferietiden på 40 prosent, sier han.

Sporer tyvgodset

Spesielt profesjonelle innbruddstyver vil unngå boliger med DNA-merket tyvgods da dette er langt vanskeligere å videreselge. Det anbefales derfor å merke inngangspartier med en advarsel om at verdigjenstander i huset er merket med synteisk DNA, for å gjøre dette klart for innbruddstyver.

- Med en Q-tip påfører man en usynlig væske med en unik koding på verdigjenstandene. Så registrerer man seg i en internasjonal database som knytter den unike koden til deg. Væsken blir synlig i UV-lys og politiet har utstyr til å lese av koden og tilgang til å slå opp i databasen slik at de kan spore gjenstanden tilbake til eieren, sier Setnes.

Støttes av politi i 50 land

DNA-merking kan brukes på alle typer gjenstander, innendørs og utendørs. Stoffet selges blant annet av Tryg som anbefaler å merke gjenstander som er utsatt for tyveri, som dyre sykler, smykker, klokker, mobiltelefoner, hageredskaper, sølvtøy eller påhengsmotorer.

DNA-merking støttes av politiet i nærmere 50 land. Ved funn av stjålne verdigjenstander i utlandet kan lokalt politi på tilsvarende måte som i Norge spore gjenstanden.

Skulle du ønske å selge verdigjenstander som er DNA-merket overdras enkelt eierskapet til den nye eieren i databasen. Hver bruker kan se egne registreringer i databasen og politiet kan gjøre oppslag på DNA-kodene i samme database.

Artikkeltags