Skjerper sikkerheten etter trusler mot ankomstsenteret

ALT VEL SÅ LANGT: Lensmann Kjetil Lunde ved Vansjø lensmannskontor roser drifter Hero og Politiets utlendingsenhet for at driften av ankomstsenteret for asylsøkere i Smart Club-bygget i Råde har gått bra i åpningsfasen. F

ALT VEL SÅ LANGT: Lensmann Kjetil Lunde ved Vansjø lensmannskontor roser drifter Hero og Politiets utlendingsenhet for at driften av ankomstsenteret for asylsøkere i Smart Club-bygget i Råde har gått bra i åpningsfasen. F Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi skjerper sikkerheten ved Ankomstsenter Østfold etter å ha sett nettdebatter hvor det foreslås å tenne på senteret.

DEL

Det sier lensmann Kjetil Lunde ved Vansjø lensmannskontor til Moss Avis.

Som Fredriksstad Blad og moss-avis.no fortalte i helgen, frykter Vepsen-redaktør Tor Bach angrep på asylsøkere.

Til TV2 sier Bach at minst ni branner ved asylbosteder i Sverige kan være påtente. Han viser til flere eksempler hvor norske innbyggere oppfordrer til å gjøre det samme her, blant annet ved Ankomstsenter Østfold i Smart Club-bygget i Råde.

– Har gått over en grense

Bach oppfordrer via TV2 politiet til å ta trusselen på alvor.

– Jeg pleier alltid å advare mot å slå unødig alarm, men min vurdering nå er at det er et tidsspørsmål før en eller annen går over streken, sier Bach.

Også statsminister Erna Solberg er på banen i denne saken:

– Jeg ser en økende tendens til hatske ytringer mot dem som kommer nå. Det er veldig viktig å trekke noen grenser for den ganske åpne debatten vi har i Norge, og den grensen går ved voldsforherligelse, sier hun til Dagbladet.

– Vi skjerper sikkerhet og beredskapen i tråd med økte trusler, sier lensmann Kjetil Lunde til Moss Avis. Fra Vansjø lensmannskontor ser han bort på det nyopprettede asylmottaket.

PST vurderer trusler

– Politiets utlendingsenhet er til stede på ankomstsenteret døgnet rundt for registrering og kontroll av asylsøkerne. I tillegg har drifter Hero leid inn et vaktselskap til adgangskontroll og sikkerhetstjenester. Østfoldpolitiets oppgave er vakt og beredskap på utsiden, samt å løse konflikter på innsiden av senteret. Og jeg kan forsikre om at politiet er opptatt av sikkerheten både for asylsøkerne og for naboene, understreker Lunde, som fortsetter:

– Trusselvurderinger gjøres fortløpende av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som har god oversikt. Vi håper alle at dette ikke skal eskalere, og at trusler som den som kom fram i helgen er noe som «bare» meldes på nettet fra en trygg plass ved en dataskjerm.

– Men vi ser på ingen måte bort fra at det kan skje aksjoner mot asylmottak. Detaljer om hva vi gjør for å forebygge dette vil jeg ikke ut med. Men jeg kan si at vi har tett samarbeid med plan- og beredskapsavdelingen i Østfold politidistrikt, som har utarbeidet planer fra hva vi skal gjøre ved forskjellige scenarioer, forklarer Lunde.

Fra 1. november skal Viken Hotell på Dillingøy stille inntil 138 sengeplasser til disposisjon for asylsøkere som venter på å plass i permanent asylmottak.

Døgnkontinuerlig vakt

– Hos oss vil sikkerheten bli gitt høy prioritet. På natten vil det bli gått brann- og vernerunder hver time. På dagtid annenhver time, sier eier av Viken Hotel, Kjell Aanerød. Han forteller også at uvedkommende ikke vil få komme inn på området, og at det vil bli gjennomført evakueringsøvelser.

LES OGSÅ: Fullt på ankomstsenteret i Råde

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.