15. mai er det offisielle trekket til skriftlig eksamen for tredje klasse på de videregående skolene i Østfold. Som tredjeklassing kommer man opp i et muntlig fag og tre skriftige. Det obligatoriske trekkfaget for alle tredjeklassinger er skriftlig bokmål. De to andre fagene er trekkfag. Disse eksamenene er skriftlige, og man blir også trukket opp i et muntlig fag i juni. I forkant av disse nervepirrende eksamenene er det viktig å være forberedt. Er du litt stresset og ikke helt vet hvordan eksamen foregår, hva du bør forberede og hva som kan skje? Da bør du lese gjennom tipsene her.
Pensum
Når du får vite hva du kommer opp i er det lurt å ha en pensumliste for å kunne arbeide mer effektivt. Det lønner seg ikke å lese alle bøkene, notatene og prøvene du har hatt gjennom året for det blir for mye stoff å arbeide med. Les heller introduksjonene, rammene, begrepene og les mer på stoff du vet du ikke har så god oversikt over. Ikke stress deg gjennom hundrevis av sider. Det er bare bortkastet tid.
Kompetansemål
Det er nyttig å gå gjennom kompetansemålene for det faget du har kommet opp i. Da kan du se hvilke krav det stilles for å få de ulike karakterene og hva du bør ha med i besvarelsen for å få lav, høy eller middels måloppnåelse. Kompetansemålene kan du enten få av læreren din eller selv søke opp på nettet.
Tidligere eksamensoppgaver og besvarelser
Søk opp fjorårets eksamensoppgave og se hvordan den ble formulert, hvilke oppgaver som ble gitt o.l. Mange av temaene går igjen. På denne måten får du litt oversikt over hva slags oppgaver du får, hvordan de kan bli formulert og hvilke temaer som blir oppgitt. Eksamensoppgaver og besvarelser ligger på nett.
Notater
Hvis du har tatt notater gjennom skoleåret er det lurt å organisere disse i alfabetisk rekkefølge i en perm slik at det blir mer oversiktlig. Da slipper du å lete gjennom en bunke med notater på eksamensdagen. Les også gjennom notatene for å repetere ting du kanskje hadde glemt. Hvis du kommer over nytt stoff du ikke har skrevet ned, så skriv ned dette også.
Repetisjon
Noen uker før eksamen er der lurt å repetere alt det stoffet du har gått gjennom. Les gjennom det du har av notater, gå gjennom prøver, se på oppgaver du har løst tidligere o.l. Løs gjerne oppgaver i tillegg og les deg opp på det temaet du er litt usikker på. Hvis du har fått et tema å arbeide med i forkant, så er det lurt å finne kilder, lese seg opp på emnet og skrive ned mange notater du kan få bruk for i besvarelsen.
Leseliste
Dersom du har et fag med en leseliste, så er det lurt å få tak i den. Enten via lærer eller gjennom nettet. Sett deg deretter klare mål som du kan nå fra dag til dag. Les en tekst eller flere i løpet av en dag for å få mer oversikt over faget. Dette gjelder spesielt i språk- og samfunnsfag.
Slapp av
Det er viktig å ikke slite seg helt ut før eksamensdagen. Spis sunt, drikk mye vann og få nok søvn slik at du kan arbeide mer effektivt og være mer motivert for å arbeide. Det er ikke noe vits i å arbeide når man er sliten og trøtt. Dagen før eksamensdagen er det lurt å ta det med ro, lese litt, slappe av og legge seg tidlig framfor å lese seg ihjel hele dagen før og komme på eksamen utslitt og trøtt.
Klagerett
Dersom du blir misfornøyd med karakteren du får til eksamen har du 10 dagers klagefrist. Dette kan man gjøre som elev og som privatist hvis man føler at man har fått en urettferdig karakter. For mer informasjon om klagerett, så kan du lese på Utdanningsportalen sine nettsider.