Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet forteller at det er veldig mange unge som henvender seg til dem med spørsmål de har vedrørende sex og samliv.

- Spørsmålene er mange, men det er veldig mye spørsmål rundt om man er normal, debut, hvordan det gjøres, og kjønnssykdommer, forteller hun. Hun forteller også at hun selv ikke er utdannet sexolog, men at man via. Kondomeriet kan snakke med en hvis man har behov for det.

- Vi i Kondomeriet jobber tett med sexolog, så her får man alltid svar om det er noe man lure på, sier hun. I tillegg har Kondomeriets nettsider en samling av ulike artikler man kan lese gjennom for å få svar på ting man lurer på. Kine-Marie T. (17) går på Malakoff Videregående Skole og sier seg enig i at det er et godt tilbud.

– Det er en utrolig positiv ting at vi kan snakke med helsesøster og andre på nett. Det gjør det nok enklere for mange, sier hun.

Viktig å snakke om seksualitet

Kristin Aase Meyer jobber som Helsesøster på Malakoff, Steinerskolen og på Helsestasjonen for ungdomog forteller at ungdom ofte har mange spørsmål knyttet opp mot seksualitet. Det kan være spørsmål og samtaler om kjæresteforhold, prevensjon, kjønnsykdommer og graviditet.

- Noen synes det er vanskelig å snakke om seksualitet, mens andre er mer åpne. Mange synes det er lettere å snakke med en fagperson enn foreldre eller foresatte, forklarer hun. I skolehelsetjenesten og på helsestasjon for ungdom kan du snakke om alt med utdannet helsepersonell.

Trygghet

Man kan komme til skolehelsetjenesten og Helsestasjon for ungdom og snakke om det man har behov for å snakke om.

- Mange kommer med problemstillinger hvor man må være ekstra vàr som fagperson. Det er ikke lett for ungdommen å snakke om seksualitet, seksuell legning eller seksuelle problemer, forteller Meyer. Det er likevel trygt og konfidensielt å snakke med en fagperson om slike personlige ting. Noen kan likevel synes at det er ubehagelig å snakke med noen ansikt til ansikt og da kan tjenester på nettet eller over telefon være gode alternativer.

Ebbestad forklarer at ingen spørsmål er for kleine og at man på Kondomeriet sine nettsider kan stille spørsmål anonymt til profesjonelle sexologer.

- Her hos oss er ingen spørsmål teite eller kleine. Og når du stiller spørsmål er du helt anonym. Anonymitet er viktig for oss slik at flest mulig skal tørre å spørre om de de lurer på uten å uroe seg for at noen skulle få vite det, understreker Ebbestad.

Ingen tabuer

Det er ikke alltid like lett å snakke om følelsene rundt seksualitet, men Ebbestad forteller at det er positivt å være åpen og ærlig med seg selv.

- Unge er flinke til å snakke om seksualitet, men det er selvsagt mange tabuområder som det kan være godt å snakke om helt anonymt uten og blande inn foreldre, og da er sider som Kondomeriet et flott sted å henvende seg, forklarer hun. Andre føler seg kanskje mer vel ved å prate med et annet menneske og da kan helsesøsterkontoret være et godt alternativ.

- På Kirkeparken og Malakoff er helsesøstrene tilstede på skolen tirsdag, onsdag og torsdag, mens Helsestasjon for ungdom er åpen mandag, torsdag og fredag. Det betyr at ungdom har tilgang til helsetjenester alle ukedagene, og dette er flott, avslutter Meyer.