Vedkommende ble pågrepet under en politiaksjon i Øståsveien i Son 1. februar i år. Da ble flere menn varetektsfengslet etter funn av flere båtmotorer.
For et par dager siden ble 29-åringen løslatt fra varetekt – med henvisning til at han var utenfor mistanke og kunne få gratis billett med tog fra Hamar til Ski, forteller mannens forsvarer, advokat Jon Alshus.

Erstatningen

Alshus bekrefter at han nå er iferd med å utforme et erstatningskrav "oppad beregnet til 500.000 kroner" på vegne av sin klient. Advokaten forlanger erstatning for tort og svie, tap av arbeidsinntekter, økonomisk tap for arbeidsgiver, og penger for tap av eiendom i Litauen på grunn av mangel på inntekter.

Jobbet i Moss

Mannen har jobbet som snekker for et firma i mossedistriktet. Det var opplysninger fra ansatte i dette firmaet som gav mannen fullgodt alibi og bevis på at han ikke kunne ha vært med på å stjele motorene.
– Min klient gjorde en dum ting. Han gav to landsmenn klarsignal for et kortvarig opphold. Disse ble siktet for motortyveriene og dermed ble også 29-åringen innblandet, sier Alshus.
Alshus avviste fengslets tilbud om gratis togbillett og tok selv kjøreturen til fengselet på Hamar og hentet klienten. Natt til i går overnattet vedkommende på et hotell i Moss og er nå tilbake i fullt arbeid.

Omstendigheter

Det er mange uheldige omstendigheter ved denne saken. Under fengselsoppholdet ble det gjort bestrebelser på å få telefonkontakt med eks-kona og familien i Litauen. Mannen fikk lov til å ringe hjem en eneste gang under oppsyn og påhør av tolk. Dette ble gjort for å redusere skadevirkningene av misligholdelsen av boliglånet i hjemlandet, sier Alshus.
Alshus legger til: – Det er viktig for meg å understreke at denne mannen ikke er noen tyv. Han er aldri tidligere straffet og er håndplukket av sin arbeidsgiver.

Fengslinger

Mennene fra Litauen ble pågrepet i og utenfor hytta i Øståsveien i Son 1. februar i år. Tre dager senere ble samtlige varetektsfengslet i Follo tingrett. Under oppholdet i fengselet skal mannen ha vært uten eget fottøy fordi skoene var beslaglagt av politiet. Dermed måtte han låne annet fottøy av medfanger.

Mot Staten

Erstatningskravet blir om kort tid sendt Follo tingrett og er formelt rettet mot påtalemyndigheten ved Staten.
Mannen, som nå er tilbake i fullt arbeid i mossedistriktet, har, ifølge forsvareren, fått politiets ord på at han har vært feilaktig siktet og at han nå er ute av saken.
Foruten arbeidsgiverens beskrivelser av mannens opphold under tyveritokter, viser telefonutskrifter fra mannens mobiltelefon at han ikke har – i motsetning til de som fortsatt er siktet – kommunisert med andre på aktuelle tidspunkter.

Ikke tilgjengelig

Moss Avis forsøkte i går å innhente kommentarer fra ansvarlige rundt saken, men fikk beskjed om at disse ikke var tilgjengelige.

Tilståelser

Det foreligger delvis tilståelser i den aktuelle båtmotorsaken. Politiet har sprengt minst to båtbander – henholdsvis i Vestby og i Vestfold som har samarbeidet.
I forbindelse med politiaksjonen i Øståsveien ble det også beslaglagt to stjålne biler. Motorene lå inne i bilene klare for avhenting.
– Min klient har ikke fått sendt et eneste øre til Litauen de siste månedene. Hele familien har problemer, sier advokat Jon Alshus. n