Fraråder folk å reise til Tyrkia

A portrait of Turkish President Tayyip Erdogan is seen on a building in Ankara, Turkey July 16, 2016.  REUTERS/Tumay Berkin

A portrait of Turkish President Tayyip Erdogan is seen on a building in Ankara, Turkey July 16, 2016. REUTERS/Tumay Berkin Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

90 mennesker ble drept og 1.154 såret i kuppforsøket i Tyrkia natt til lørdag, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

DEL

SISTE: Lørdag formiddag melder The New York Times at 265 personer har blitt drept i kuppforsøket i Tyrkia. Det skriver VG. I tillegg melder nyhetsbyrået AFP at 1154 personer skal være skadet.

Er du berørt av hendelsene i Tyrkia? Da vil vi gjerne høre fra deg. Send kontaktinfo til internett@moss-avis.no

Kaotisk

Nyhetsbyrået AFP melder at et tyrkisk militærfly har sluppet en bombe nær presidentpalasset i hovedstaden Ankara lørdag morgen.

754 medlemmer av landets væpnede styrker er pågrepet, melder nyhetsbyrået Anadolu. Fem generaler og 29 oberster er avsatt.

Arrestasjonene er gjennomført over hele landet, ifølge det statlige nyhetsbyrået.

De fleste av de drepte er sivile, men nyhetsbyrået Anadolu melder at 17 politifolk er drept i hovedstaden Ankara.

En tjenestemann som snakker mot løfte om anonymitet, sier minst 150 sårede har kommet inn til sykehuset Haydarpasa Numune i bydelen Üsküdar på den asiatiske siden av Bosporos-stredet i Istanbul.

I morgentimene er situasjonen fortsatt kaotisk i Tyrkia. Kampfly har angrepet stridsvogner som kuppmakerne hadde plassert ut ved presidentpalasset i hovedstaden. Det meldes om sporadisk skyting både i Istanbul og i Ankara.

Kansellerer turer

Fredag kveld gikk Utenriksdepartementet ut og frarådet alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige.

Utenriksdepartementet har lagt ut denne informasjonen:

Nordmenn i Tyrkia: registrer dere på www.reiseregistrering.no. For reisespørsmål kontakt flyselskap. Ved behov for akutt hjelp ring: + 47 23952395

Ifølge vg.no undersøker SAS, som har kansellert sitt fly, nå mulighetene for å fly et tomt fly til Antalya for å hente hjem passasjerer som etter planen skulle reise hjem lørdag kveld.

– Vi har planlagt avgang fra Antalya i kveld klokken 20.00 lokal tid, og følger situasjonen for å se om den flyvningen kan la seg gjennomføre, opplyser SAS til VG lørdag morgen.

Også charterselskapene innstiller flyvninger:

Apollo melder at deres avreise lørdag 16. juli er innstilt, og de reisende blir kontaktet på SMS.

Hjemreisen i dag med Thomas Cook vil gå som normalt.

Ving skriver at alle deres reiser til Tyrkia kanselleres lørdag 16. juli, men at hjemreiser fra Tyrkia går som planlagt.

- Vårt personale ute på reisemålene rapporterer at det er rolig, men at det har vært enkelte demonstrasjoner i natt. Vi oppfordrer derfor våre gjester å unngå store folkemengder og holde seg informert om situasjonen, skriver de.

Star Tour skriver at de kansellerer avganger til Tyrkia lørdag 16. og søndag 17. juli, men at hjemreiser går som planlagt. Tyrkiareiser innstiller lørdagens flyvninger til Tyrkia, men avventer når det gjelder avreise 17. juli. Alle returreiser fra Antalya er planlagt å gå som normalt.

Istanbuls flyplass gjenåpner lørdag morgen

Atatürk internasjonale flyplass utenfor Istanbul åpner igjen for normal drift tidlig lørdag morgen.

Flyplassen utenfor den tyrkiske storbyen skal gjenoppta normal drift klokken 6 lokal tid, opplyser det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Stridsvogner tok oppstilling og det ble meldt om skyting ved flyplassen i forbindelse med kuppforsøket natt til lørdag.

Etter hvert kom også et stort antall demonstranter til flyplassen. Bilder tatt i løpet av natten viser jublende mennesker som omringer stridsvognene. En stor folkemengde kom seg også ut på flyoppstillingsplassen og tok imot president Recep Tayyip Erdogan da han landet på Atatürk sent på natten. Erdogan var på familieferie sør i landet da kuppet startet. Da han kom til Istanbul, sa han at planen var å reise videre til hovedstaden Ankara. Han lovet å slå hardt ned på dem som prøvde å styrte ham og varslet at kuppmakerne «vil betale en høy pris for sitt svik».

Tok kontroll over CNN

Soldatene som tok kontroll over CNN Turk i forbindelse med kuppforsøket, er pågrepet, opplyser kanalen. Også andre redaksjoner ble tatt over av soldater.

Kanalsjef Aktas Erdogan meldte sivile tok seg inn i bygningen etter at soldaten inntok redaksjonslokalene, og at det de sloss om kontrollen. Det ble hørt skyting og roping fra redaksjonslokalene. Senere melder CNN i Ankara at soldatene, som støttet kuppmakerne, var pågrepet. Meldingene om at soldatene hadde tatt seg inn hos CNN og en rekke andre redaksjoner kom etter at flere politiske og militære kilder meldte om at kuppforsøket var slått tilbake. Til tross for at lokalene både i Ankara og Istanbul var overtatt av soldater, skal CNNs tyrkiske tjeneste ha klart å opprettholde en begrenset sending fra London.

Sjefen for den engelskspråklige redaksjonen av kringkasteren TRT sa natt til lørdag til BBC at de ikke er i stand til å sende.

– Det kan ta timer eller dager, vi vet ikke, situasjonen er helt uoversiktlig, sier Carlos van Meek.

En statlig TV-kanal ble tilsynelatende tatt over av demonstranter som så ut til å feire at kuppforsøket kan være slått tilbake. Den amerikanske TV-kanalen CBS News har lagt ut et klipp fra sendingen på Twitter , hvor man kan se folk rope slagord og klappe. De siste meldingene fra den tyrkiske statsministeren og etterretningstjenesten går ut på at kuppet er slått tilbake.

Tidligere på kvelden kringkastet flere tyrkiske medier kunngjøringer fra kuppmakerne om at de hadde tatt kontroll over makten i landet. Et nyhetsanker sier hun ble truet med våpen og tvunget til å lese kuppmakernes meldinger.

Det ble også meldt at bygningene til TV-stasjonen TURKSAT i Ankara var blitt angrepet av flere militærhelikoptre.

Har satt krisestab

Utenriksminister Børge Brende opplever situasjonen i Tyrkia som svært alvorlig og uforutsigbar. – Det er viktig at ikke sivile liv går tapt, sier han om det pågående forsøket på militærkupp.

Regjeringens utgangspunkt er at de demokratiske institusjonene i Tyrkia må holdes intakt.

– Tyrkia er et land hvor vi forutsetter at ledere er valgt av folket de skal styre framover, sier Brende til NTB.

Norsk UD har satt krisestab og regjeringen følger situasjonen tett sammen med sine allierte, ifølge utenriksministeren.

– Dette er svært alvorlig, og det viser også hvilken underliggende uro det har vært i landet. Det har vært mye terror, det har vært konflikter mellom ulike folkegrupper, ikke minst med kurdere. I tillegg er det er store flyktningtilstrømminger, sier utenriksministeren.

Brende opplever situasjonen som meget kaotisk og uavklart, og avventer hvordan situasjonen vil utvikle seg de nærmeste dagene og timene.

– Det er viktig nå at dette ikke ender med at sivile liv går tapt og at det ikke ender med kaos og konflikt, det er noe man har nok av i den regionen, sier Brende.

Erdogan: Prisen for kuppforsøket blir høy

President Recep Tayyip Erdogan har landet i Istanbul. Han lover å straffe dem som står bak kuppforsøket i Tyrkia. En general tilknyttet kuppmakerne skal være drept, ifølge statsministeren.

Erdogan var på ferie sør i landet da kuppforsøket mot ham startet.

En stor menneskemengde tok imot presidenten da han kom ut av flyet på Atatürk internasjonale flyplass, ifølge BBC. Presidenten skal ha sagt at han planlegger å ta seg videre til hovedstaden Ankara.

– De som står bak kuppforsøket vil betale en svært høy pris for sitt svik, sier Erdogan til TV-kanalen NTV. Det er første gang han viser seg offentlig siden kuppet mot ham startet. Presidenten sverger at han ikke vil overgi landet til «okkupanter». Han sier det vil bli gjennomført en utrensking i det tyrkiske forsvaret og legger til at oppdraget med å fjerne «forræderske elementer» allerede er i gang.

Statsminister Binali Yildirim sier at en general som var tilknyttet kuppmakerne, skal være drept i løpet av natten. Yildirim sier også at 130 soldater er pågrepet så langt. På Taksimplassen i Istanbul skal soldater som var med på kuppforsøket, ha overgitt seg til væpnet politi.

Erdogan sier hans generalsekretær ble bortført av kuppmakerne, og at det ikke er noen informasjon om hvor stabssjefen for landets væpnede styrker befinner seg.

Selv om det kommer meldinger fra mange hold om at kuppet er slått ned, er situasjonen ikke avklart ennå. Forholdene er fortsatt uoversiktlige, men ser ut til å være noe mer avklart i Istanbul enn i Ankara.

Tips Oss
SMS: MATIPS til 2005 Telefon: 95 89 61 91 tips@moss-avis.no

Artikkeltags