Gå til sidens hovedinnhold

Én av hundre sjåfører kjører i ruset tilstand

Artikkelen er over 4 år gammel

– Varsling av trafikkontroller er en misforstått snillisme, sier UP-leder Runar Karlsen.

[Nettavisen:]

For et år siden gikk Randesund politistasjon i Agder politidistrikt ut på Facebook og advarte mot varsling av trafikkontroller på sosiale medier. Politiet var fortvilet over at mange tipset andre om trafikkontroller på Facebook, både på sin egen profil og i lokale trafikkontroll-grupper.

«Hjalp du en ruskjører å kjøre en annen vei idag? En grisekjører å holde seg i skinnet den ene gangen, der hvor barna dine går i egne tanker med skolesekken på? En annen å fortsette å kjøre uten førerkort?» skrev politiet på Facebook.

Til tross for at innlegget fikk mye oppmerksomhet, er det lite som har endret seg i løpet av året som har gått, forteller UP-leder Runar Karlsen.

– Vi vet at alle disse varslingstjenestene fortsatt er i bruk, og jeg må si at det er trist å se. For å si det sånn, hvis jeg var en notorisk rusfører ville jeg vært medlem av disse Facebook-gruppene som varsler trafikkontroller. Hvorfor vil foreldre som har barn i området være med på å sørge for at disse farlige sjåførene slipper unna?

LES OGSÅ: Vegvesenet bekymret: 54 kjørte feil vei på E6 fra 2013 til juni 2016 (Krever innlogging)

LES OGSÅ: Her setter han både seg selv og en vogntogfører i livsfare

Én av hundre sjåfører er ruset

Politiet har ingen mulighet for å avskaffe disse Facebook-gruppene. De kan heller ikke forby annen type varsling, som blinking av frontlysene til imøtekommende biler.

– Men du ville vel ikke varslet en notorisk fyllekjører? Du vet ingenting om de bilene du blinker til, og som ansvarlig sjåfør går jeg ut ifra at du helst vil ha fyllekjørerne bort fra veien. Én av hundre sjåfører kjører under ruspåvirkning, så du møter på ruskjørere ganske ofte, sier Karlsen.

LES OGSÅ: Drosjesjåfør hadde over to i promille (Krever innlogging)

LES OGSÅ: 1.166 har mistet lappen for råkjøring i sommer

Karlsen påpeker at trafikkontrollene handler om å forebygge ulykker, og mener derfor det bør være i alles interesse å ivareta sikkerheten på veiene.

– Å varsle om trafikkontroll er en misforstått snillisme. Kanskje står vi der fordi det har vært et lovbrudd? Kanskje er det en spesiell person vi er på jakt etter? Mange varsler fordi de synes synd på den typiske studenten med dårlig råd som kjører for fort, men denne studenten har kanskje godt av en lærepenge. Kanskje en lærepenge gjør at vi slipper å se han i grøfta om et år.

Kommentarer til denne saken