Meslinger på vei tilbake – mange trenger et påfyll av vaksine

VAKSINER: Noen voksne kan være immune mot meslinger, mens andre trenger en påfyll, opplyser Folkehelseinstituttet. Avbildet er en vaksine mot svineinfluensa.

VAKSINER: Noen voksne kan være immune mot meslinger, mens andre trenger en påfyll, opplyser Folkehelseinstituttet. Avbildet er en vaksine mot svineinfluensa. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

WHO slår alarm om en dobling i antall smittede med meslinger. Så langt er det påvist fire tilfeller Oslo, men ingen i Østfold.

DEL

Mandag 18. mars ble en person innlagt på sykehus i Oslo etter å ha fått påvist meslinger. Oslo kommune jobbet på spreng for å komme i kontakt med personer som kunne være utsatt for smitte. Den smittede personen hadde vært på konsert på Parkteatret samme kveld.

Ingen tilfeller i Østfold

Så langt er det rapportert inn om fire tilfeller i Oslo. I Østfold er det så langt i år ikke påvist tilfeller av meslinger, ifølge Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye. De anbefaler voksne å ta påfyll av vaksinene med en kombinasjonsvaksine som skal beskytte mot difteri, kikhoste, polio og stivkrampe hvert tiende år.

Oslo kommune skriver på sine nettsider at personer som var på konsert med det finske metallbandet Sonata Arctica på Parkteatret kvelden 13. mars, og personer som var på Legevakten i Storgata i Oslo 12. mars mellom klokken 10 og 17, kan ha blitt utsatt for smitte.

Svært smittsom

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli). Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte. Sykdommen er én av de mest smittsomme som finnes. Viruset gir først kraftige forkjølelsessymptomer, to feberperioder og typisk utslett med feber, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Om man utvikler symptomer på meslinger, anbefales det å kontakte lege per telefon, og ikke møte opp på legekontoret før mistanken om meslinger er avkreftet.

I Norge blir barn vaksinert mot meslinger, kusma og røde hunder med MMR-vaksinen. Den gis i to doser - én når de er 15 måneder og én når barna går i 6. trinn.

Barnesykdommene kommer tilbake

Barnesykdommene meslinger, tuberkulose og kikhoste er på vei tilbake. Det skyldes i stor grad turisme inn og ut av landet, ifølge FHI. Og man trenger ikke å reise langt vekk for å ta med seg viruset - meslinger er mer utbredt i land som Frankrike og Italia - populære feriemål for nordmenn. Det er spesielt hos ungdom og voksne at man har sett en økning i tilfeller av kikhoste, melder Norsk Helseinformatikk.

BCG-vaksinen mot tuberkulose ble fjernet i skoleåret 2009-2010, men barn av foreldre som kommer fra land med høy forekomst av tuberkulose blir tilbudt vaksinen ved 6 ukers alder.

Symptomer på meslinger

  • Symptomene starter med feber og forkjølelseslignende plager som varer i 3–4 dager.
  • En kan også få hvite flekker i munnen.
  • Etter de første dagene blir en gjerne litt bedre, før en på ny får feber og det typiske hudutslettet viser seg. Det starter vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen.
  • Uvaksinerte små barn er spesielt utsatt for meslinger og komplikasjoner.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Artikkeltags