Vålerfolk fikk en smak av Syria

Ny start: Amina og Mohammad Marwan Sheikh Yousef med barna Jouri (10), Marwan (9) og Omar (3) har flyktet fra Syria og trives i Våler.

Ny start: Amina og Mohammad Marwan Sheikh Yousef med barna Jouri (10), Marwan (9) og Omar (3) har flyktet fra Syria og trives i Våler. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fredag kveld var det syrisk-norsk fest på herredshuset i Våler. På menyen sto syriske matretter og norske kjøttkaker.

DEL

Vel 100 små og store innbyggere ble med på festen. Målet er at innbyggerne skal bli bedre kjent med hverandre, og at fordommer skal overvinnes.

– Det er utrolig gøy å være her. Våler kommune har nå 23 innbyggere som har Syria som sitt opprinnelige hjemland. De lar oss få smake på mange av de spennende matrettene fra syrisk kjøkken, og vi tilbyr smaksprøver på norske kjøttkaker. Vi bruker maten som en innfallsvinkel til å bli kjent med hverandres kulturer, sier ordfører Reidar Kaabbel.

Amina og Mohammad Marwan Sheikh Yousef med barna Jouri (10), Marwan (9) og Omar (3) var med på festen. På forhånd hadde Amina gjort en kjempeinnsats på kjøkkenet, der hun blant annet tilberedte tre ulike syriske desserter.

– Jeg elsker å lage mat. Det er viktig for meg at nordmenn lærer om syrisk mat. Mat er kultur, sier Amina.

Lærer og marineingeniør

Hun har vært i Norge i ni måneder. De tre siste månedene har hun gått på norskkurs på Moss Voks. Hun snakker allerede veldig godt norsk.

– Jeg elsker å snakke norsk, sier Amina.

Fargerikt: Mange spennende syriske matretter var satt fram på langbordet som gjestene kunne forsyne seg fra.

Fargerikt: Mange spennende syriske matretter var satt fram på langbordet som gjestene kunne forsyne seg fra. Foto:

Hun er utdannet lærer fra hjemlandet og har blant annet fransk i fagkretsen sin. Når hun blir ferdig med norskkurset sitt, håper hun at hun etter hvert kan få seg jobb som fransklærer.

Ektemannen Mohammad Marwin flyktet fra Syria for to år siden og har bodd i Norge et drøyt år alene før kona og barna kom etter på familiegjenforening.

– Det er veldig bra og fint å bo her i Våler, og menneskene her er snille, sier Mohammad Marwin.

Han er utdannet marineingeniør fra Syria. Etter at han kom til Våler, har han jobbet som avisbud i et halvt år.  De siste månedene har han hatt praksis innen båtservice. Nå ønsker han seg mer arbeid.

De to eldste barna går på Kirkebygden skole mens minstemann har plass i Augerød barnehage. Hele familien er godt integrerte i Våler, der de har startet livene sine på nytt.

LES OGSÅ: Redder liv i nabolaget

– Det gikk en del rykter

Det var flyktningkonsulent Izet Rexhepi som fikk ideen om å lage en syrisk-norsk festaften i Våler.

– Våler er en liten bygd med spredt bebyggelse. Flere av Vålers innbyggere var litt skeptiske det flyttet syrere hit, og det gikk en del rykter. Derfor tenkte jeg at det ville være en god idé å innby alle til en kulturell fest, slik at de nye og de gamle innbyggerne blir bedre kjent med hverandre, sier Rexhepi.

Søte smaker: Eileen Ulseth og Ragnhild Ekornmyr (t.h.) tok turen fra Svinndal for å bli kjent med de nye innbyggerne og matrettene fra landet deres.

Søte smaker: Eileen Ulseth og Ragnhild Ekornmyr (t.h.) tok turen fra Svinndal for å bli kjent med de nye innbyggerne og matrettene fra landet deres. Foto:

Ragnhild Ekornmyr og Eileen Ulseth tok turen fra Svinndal til herredshuset i Våler for å delta på festen og bli kjent med de nye innbyggerne.

– Vi synes det er bra at vi gjennom denne festen får anledning til å hilse på og bli kjent med dem som har flyktet fra Syria til Våler. Dette er et fint bidrag til god integrering. Og matrettene fra Syria er veldig gode, sier de mens de forsyner seg av det rikholdige og fargerike dessertbordet.

Var regissør i Syria

Under festen ble det også lagt inn en markering av FN-dagen 24. oktober. I den anledning ble det vist en kortfilm om toleranse. Filmen er laget av Basel Kherallah, én av Vålers nye innbyggere fra Syria.

– Jeg var regissør i Syria. Nå har jeg fått praksisplass i NRK Østfold, sier Kherallah.

Festen ble arrangert av Våler kommune i samarbeid med NAV i Våler og Våler/Svinndal frivilligsentral.

Artikkeltags