– Forundret over at vi ikke blir tatt seriøst

Krav: Gunnar Listerud (f.v.), Eivind Brynildsen og Inger-Marit Knap Sæby med sønnen Oscar overrakte 15. desember i fjor et opprop og 806 underskrifter til Våler-ordfører Reidar Kaabbel med krav om blant annet folkeavstemning om kommunesammenslåing.Foto: Terje Holm

Krav: Gunnar Listerud (f.v.), Eivind Brynildsen og Inger-Marit Knap Sæby med sønnen Oscar overrakte 15. desember i fjor et opprop og 806 underskrifter til Våler-ordfører Reidar Kaabbel med krav om blant annet folkeavstemning om kommunesammenslåing.Foto: Terje Holm

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

806 Våler-sogninger krevde før jul folkeavstemning om kommunesammenslåing. Nå innrømmer ordføreren at oppropet ikke ble vurdert som et innbyggerinitiativ.

DEL

Etter henvendelse fra Fylkesmannen har jeg sendt det (oppropet, red.anm.) over til administrasjonen for fornya vurdering, skriver ordfører Reidar Kaabbel (Sp) i Våler i en sms til Moss Avis.

Møtes med vantro

– Hva var det da, om det ikke var et innbyggerinitiativ? Spør både Gunnar Listerud og Inger-Marit Knap Sæby – to av de tre innbyggerne som 15. desember overrakte ordfører Kaabbel oppropet, som hadde fått gedigen oppslutning på kort tid.

De 806 som hadde skrevet under, stilte seg bak to krav:

  • Vi ber om at Våler kommune gjennomfører forhandlinger med Mosseregionen og skaffer bedre faktagrunnlag for å vurdere fordeler og ulemper med storkommune.
  • Spørsmålet om kommunesammenslåing må legges fram for innbyggerne til rådgivende folkeavstemning.

Skulle vært behandlet

Kommunelovens paragraf 39a forteller at innbyggerinitiativ skal behandles i kommunestyret innen 6 måneder etter at initiativet tas, og at det er kommunestyret som bestemmer om initiativet angår kommunene virksomhet.

I Våler har oppropet derimot ikke nådd kommunestyret.

– Fornya vurdering!? Det er selvsagt at 806 innbyggere ber om at det skal holdes en veiledende folkeavstemning. Og dette spørsmålet må behandles i kommunestyret. Hva forventer ordføreren? At underskriftene bare kan kastes i søppelkassa? Spør Listerud.

– Jeg fatter det ikke! Om ordføreren ikke tar oss seriøst, så må vi ta dette videre til fylkesmannen, sier han.

– Roste oss

Også Inger-Marit Knap Sæby er kritisk:

– Ordføreren nevnte oss i saksframlegget om kommunereform i kommunestyret 18. desember. Han sa at det er flott med engasjement. Men kommunestyret har ikke tatt stilling til oppropet, sier Sæby og tilføyer:

– Vi tror ikke på omkamp eller at Senterpartiet snur. Men at vi ikke blir lyttet til, ikke blir sett, ikke blir tatt på alvor, betyr jo at lokaldemokratiet ikke fungerer.

15. juni går 6-månedersfristen for å behandle innbyggerinitiativet ut. Vålers neste kommunestyremøte er 16. juni.

Dette sier loven

  • Kommuneloven § 39 a om innbyggerforslag sier blant annet:
  • Innbyggerne i kommunen kan fremme forslag som gjelder kommunens virksomhet.
  • Kommunestyret plikter selv å ta stilling til forslaget dersom minst 2 prosent av innbyggerne står bak forslaget.
  • Kommunestyret tar selv stilling til om forslaget gjelder kommunens virksomhet.
  • Kommunestyret skal ta stilling til forslaget senest 6 måneder etter at det er fremmet.
  • Forslagsstillerne skal informeres om de avgjørelser som treffes, og de tiltak som gjennomføres som følge av forslaget.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken