Her sier Våler-politikerne nei til storkommune

Våler kommunestyre sa nei til å forhandle om kommunesammenslåing.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Våler sa i går nei til å gå videre med forhandlinger om en framtidig storkommune. Klikk på hovedbildet for å se opptaket fra kommunestyret.

DEL

Sps og Aps tretten kommunestyrerepresentanter stemte for et forslag fremmet av Karianne Kullerud (Sp), om at Våler ikke ønsker å delta i den videre prosessen med forhandlinger med sikte på kommunesammenslåing. Ordlyden fra formannskapet om at man ikke ønsker dette «på nåværende tidspunkt» var fjernet i kommunestyret.

Debatten har rast i forkant, men i kommunestyret var debatten rolig:

– Det har vært et intenst og krevende år med mye engasjement. Etter å ha kjent dette på kroppen er jeg styrket i troen på at det riktige er å gjøre som Råde og andre kommuner har gjort, å si nei, sa ordfører Reidar Kaabbel (Sp), og trakk fram møtene mellom kommunene:

– Ryggeordføreren sa i Moss Avis at møtene i utredningsutvalget minnet mer om begravelser enn bryllup. Dessverre har det vært sånn. Vi har ikke klart å skape den nødvendige trygghet og tillit, sa Kaabbel.

LES OGSÅ: Tage Pettersen om avgjørelsen i Våler kommune

Etterpåklok

Om folkeavstemning sa han:

– Det er lett å være etterpåklok, men vi burde kanskje vært tydeligere på at vi bare ville ha folkeavstemning hvis vi hadde framforhandlet et forslag om storkommune.

Høyres Benedicte Dyvik argumenterte for at utredningene ikke er ferdige:

– Vi har ikke nok grunnlag for å velge å ikke forhandle, var hennes hovedpoeng.

– Vi har vedtak om at vi skal ha bred innbyggermedvirkning. Men hvilke muligheter har innbyggerne hatt for å påvirke? For å kunne delta trenger de informasjon, sa Dyvik og fikk applaus fra tilhørerne.

TILHØRERE: Tilhørerne på galleriet brøt flere ganger ut i applaus, og sa etterpå at de var skuffet, men ikke overrasket.

TILHØRERE: Tilhørerne på galleriet brøt flere ganger ut i applaus, og sa etterpå at de var skuffet, men ikke overrasket. Foto:

Håndfull politikere

Ole Paulshus (Sp) mente at en sammenslåing vil svekke lokaldemokratiet i Våler: – Det kommunestyret vi har nå, med 21 lokalkjente representanter, vil erstattes av et bystyre i Moss hvor Våler kanskje får inn en håndfull politikere, sa han.

LES OGSÅ: - Vil ikke høre på folket

– Vi har bak oss noen tøffe uker med stor debatt. Vi som politikere har bare opplevd å splitte bygda og skape større avstand mellom oss. Vi har også hatt et historisk initiativ med en overlevering med over 800 underskrifter. Det er stort ansvar for oss å skulle stemme imot innstillingen til rådmannen, sa Petter Marthinsen (H).

Mest applaus fikk Brynjar Høidebraaten (KrF), som sa:

– Jeg mener dette ikke har vært kommunisert på en slik måte at alle har forstått det. Det må disse partiene stå for og leve med i årene framover. Når så mange har misforstått, er det avsender og ikke mottaker som må ta ansvaret for det.

Fikk applaus: Brynjar Høidebraaten (KrF).

Fikk applaus: Brynjar Høidebraaten (KrF). Foto:

Artikkeltags