Rådmann i Våler: – Et vedtak om folkeavstemning

Tydelig: – Jeg oppfattet det som et tydelig vedtak om å ha folkeavstemning, sier Hans Petter Karlsen. foto: kristian nord

Tydelig: – Jeg oppfattet det som et tydelig vedtak om å ha folkeavstemning, sier Hans Petter Karlsen. foto: kristian nord

Artikkelen er over 4 år gammel

– For meg er vedtaket fra 18. juni et tydelig vedtak om å ha folkeavstemning, sier rådmannen i Våler.

DEL

– Mange i Våler gir uttrykk for at de føler seg lurt?

– Jeg forholder meg ikke til om innbyggerne i Våler føler seg lurt. Jeg forholder meg kun til kommunestyrets vedtak fra 18. juni, sier rådmann Hans Petter Karlsen i Våler.

I vedtaket fra 18. juni heter det: «Et eventuelt vedtak om sammenslåing kan ikke fattes uten rådgivende folkeavstemning i forkant.»

– Vi har ikke lest vedtaket på noen som helst annen måte enn at det skal være folkeavstemning. Derfor har vi lagt inn 180.000 i budsjettet til en folkeavstemning, sier rådmannen, som selv anbefalte at det ikke skulle være folkeavstemning.

– Vi har forholdt oss til to ting: At det skulle være folkeavstemning, og at endelig vedtak skulle gjøres våren 2016, sier rådmannen, som ikke oppfatter saken som ferdig utredet.

– Hva må til for å oppheve vedtaket fra 18. juni?

Vedtaket fra 3. desember oppfatter jeg som et vedtak om å ikke ha folkeavstemning, sier Karlsen.

– Mange i Våler føler seg lurt. Har dere lurt dem, ordfører?

– Overhodet ikke. Vi var krystallklare på at vi ønsket Våler som en egen kommune, og at ved endring skulle det være folkeavstemning, sier Reidar Kaabbel.

LES OGSÅ: Tilløp til trusler, ordføreren har kontaktet lensmannen (Krever innlogging)

– Formuleringen «ved en endring» er ikke kommunisert ut før etter valget?

– I Senterpartiets partiprogram, som er sendt ut til alle husstander, står det at Sp vil at Våler skal opprettholdes som selvstendig kommune, og at vi ønsker folkeavstemning om en eventuell kommunesammenslåing.

– Er det ikke det som er sakens kjerne, at folk oppfatter dette som et løfte om folkeavstemning?

– Motstanderne våre prøver å få det til å framstå sånn. Vi har aldri vært i tvil. Men for å kunne si ja eller nei i en folkeavstemning, må man ha et forhandlingsresultat, sier Kaabbel.

– Men til og med rådmannen oppfattet vedtaket fra 18. juni som at det skal være folkeavstemning?

– Den saken som ble behandlet 3. desember, var et ja eller nei til forhandlinger. Vi har ment det samme hele tiden, og har vært klare på det.

– Er saken ferdig utredet?

– Vi har vært pålagt en utredning. Så var det spørsmål om det er grunnlag for å gå videre med forhandlinger. Vi har gjort et valg på det. Og det kan man godt være uenig i, sier Reidar Kaabbel.

DEBATTINNLEGG:

En svart dag for Våler

Da tåka grep fatt i ville, vakre Våler

Tøffe Våler! 

Artikkeltags